26-453 חוזרת מן המתים: פרק ארבעה-עשר – הסרן הקדמי.

הגיע הזמן להרכיב את הסרן הקדמי על האשיה. הרכבתו פחות קשה מהרכבת הסרן האחורי, אך יותר מורכבת וכוללת הרבה מאד פרטים שיש להקפיד עליהם. כשהכל מורכב כהלכה ההגה של הרובר נעים ומדויק – אבל לא כך הדבר כשנופלת שגיאה; שלא לדבר על הבטיחות.

פרישה של הסרן נראית בציור הבא:

Front axle layout

לפני הרכבת ידי הסרן (4) על הסרן עצמו (1) יש לחבר אליהם את צלחת הבלם;

Back plate attached to the stub axle

חיבורה מעוות אותם במקצת ולכן יש לקדד את תותבי ה-king pin אחרי שהצלחת מחוברת אליהם, ורק אז לדחוף את ה-king pins (מס 8 בציור) למקומם ביד הסרן. הם מותאמים בדיוק רב למקום ולא יכנסו לתוכו ללא מהלומות עזות – אבל יש לבודד ביניהם לבין הפטיש באביזר פליז מותאם כדי שלא יתעוותו מהמכות. כמו-כן יש לכוון את ה king pin כך שהמגרעת שנועדה לטריז הנעילה (12), תגיע למקומה – קדח הטריז בסרן עצמו.

King pin 1939 – 46

זהו קינגפין של רובר 10 מהשנים 39 – 46; הוא חלול והשמן מוזן אליו מלמעלה ומשמן את התותבים דרך החורים הנראים בתמונה. לקינגפין של דגמי 47 מבנה שונה – הם לא חלולים והשמן מוזן אליהם משתי נקודות שימון שעל יד הסרן (ראו בהמשך).

King Pin 1947

פרט לאביזרי הבלם מורכב על הצלחת גם מפצל ארבע דרכי המספק שמן לנקודות השימון השונות הנעות עם הצלחת. למפצל עצמו מגיע שמן דרך צינור גמיש. גם את המפצל הרכבנו במקומו על הצלחת.

את כל הכבודה הזאת חיברנו מראש לסרן הקדמי, ונעלנו אותה למקומה באמצעות הטריזים. עכשיו הגיע הזמן לזווג את הסרן לקפיצים.

פרישה של קפיץ קדמי וחיבורו נראים בציור הבא:

Front spring layout

בציור נראית הפלטה העליונה של הקפיץ ובה חמישה חורים, ומעליה מגביל התנועה (12) מגומי, ובפריסת הסרן שלמעלה נראים גם שתי “הרחבות” בסרן עצמו ( A ו B) . את הפלטה העליונה יש לחבר להרחבה המתאימה בסרן באמצעות 4 ברגים מפלדה high-tensile.

כל זה ברור למדי מאליו – אבל למה נועד החור החמישי, המרכזי?

זה אינו מפורט לא בקטלוג החלקים של רובר ולא במדריכים השונים העוסקים ברובר P2. בחור הזה עובר ה center bolt – בורג מיוחד, אבל מעונה, שחוק, חלוד ומעוקם בכל הרוברים שפירקתי עד היום. בציר הקדמי של 26-453 היה המצב גרוע במיוחד: החורים המרכזיים בהרחבות A ו B היו סתומים בשאריות חלודות של center bolt קדמונים. מי יודע מתי נשברו או התפוררו, ומדוע נזנחו שם שרידיהם, וכיצד בכלל נסעה המכונית האומללה בלעדיהם.

בין הקפיץ וההרחבה נמצאת הלוחית התחתונה

Bottom plate under the front spring

הפרופיל שלה טרפזי ועל בסיס הטרפז הרחב יותר (הצד התחתון בתמונה) מוטבעת המילה front כלומר זה צריך להיות החלק הפונה קדימה בהרכבה. הפרופיל הטרפזי קובע את נטיית הגלגלים הקדמיים, והוא קריטי להתנהגות הדרך של המכונית.

front-on-wedge
Front is marked on the bottom plate

על הקשיים בהבנת ההרכבה מעידים לוחיות קיזוז מאולתרות שמצאתי בחלק מן הרוברים שפירקתי, ונתחבו בין הפלטה התחתונה והקפיץ על ידי מכוני פרונט נואשים.

Improvized wedge to reduce castor angle

לוחית לקיזוז נטיית הגלגלים made in Israel

לא נותר לנו אלא לנחש איך צריכה ההרכבה להיות. טינו ניקה את הסרן משאריות ה-center bolt הערופים וייצר חדשים, ואני הרכבתי אותם עם הפלטות התחתונות על הקפיצים. עכשיו הגיע הרגע להרכיב הכל על האשיה הממתינה.

Rover springs dimensions

התמונה למעלה מראה קפיץ אחורי עם center bolt שראשו העגול מופנה כלפי מעלה (הסרן מורכב מעליו). בקפיץ הקדמי הוא מופנה כלפי מטה – כי הסרן מורכב מתחתיו.

Assembly of front axle
Assmbly of front axle -2

בתמונות למעלה: הסרן הקדמי מוגש לקפיצים.

על הפלטה העליונה הרכבתי את מגביל התנועה מגומי החדש (גם הוא נרכש ממייק קולדרי במשלוח שתעה בדרכי החיים). הברגות ארבעת ברגי הפלדה נוקו במחרוקת ואחר גולוונו – וכנ”ל האומים.

Assembly of front axle – 3

התמונה הבאה מראה טוב יותר את הקדחים אליהם יחוברו ה meter valves של מערכת השימון (A), והמפצל שלה (B).

locations of the meter valves of the lubrication system

והנה הציר מחובר לאשיה:

Left view

עכשיו הגיע תור מוטות הקישור – האחד בין הגלגלים לבין עצמם, והשני בינם לבין זרוע תיבת ההגה.

מוט הקישור (33 בפריסה למעלה) מסתיים בשני ”תפוחי-הגה”, האחד בעל הברגה שמאלית (34) והשני בעל הברגה ימנית (35). זה מאפשר “כוון-פרונט” פשוט על ידי סבוב מוט הקישור עד שמגיעים לכוון הרצוי. חבקים מיוחדים (39) מהדקים את התפוחים לאחר הכוון כדי שישארו קבועים במקומם.

מוט הקישור עבר ניקוי חול וצביעה ולכן, ראשית חוכמה נוקו ההברגות שבקצהו, הימנית וגם השמאלית, היטב בברזלית. תפוחים חדשים מצאתי ב eBay, מתוצרת AMSTEER – חברה אנגלית המתמחה ביצור תפוחי הגה למכוניות שאבד עליהן הכלח. תפוחים אלה נדירים ביותר כי נוסף על התבריגים המיוחדים והמידות הלא-שגרתיות יש בהם קדחים אנכיים ואופקיים למעבר השמן ממערכת השימון. את הפתחים שלהם יש לכוון בקפדנות בעת ההרכבה אל מול הפתחים שבזרועות יד-הסרן – אחרת יחסם השמן ולא יגיע ליעדו.

Amsteer Rover P2 track ends

חששתי מאד שמשרד התחבורה יערים קשיים על יבוא תפוחים אלה, שהם אביזרי בטיחות ממדרגה ראשונה. אבל לא. הם הגיעו לסניף הדואר השכונתי ונמסרו לי בלי להניד עפעף, ובלי לדרוש מכס.

כשהגעתי הביתה ופתחתי את החבילה התברר כי אחד התפוחים כלל אינו מתאים לרובר שלי, משום בחינה. טעות?

צילמתי אותו ושלחתי את התמונה ל Amsteer. לשמחתי נעניתי מיידית באלף התנצלויות, ובהודעה כי לא אטרח להחזיר את התפוח השגוי – הם שולחים לי מייד צמד חדש, נכון, של התפוחים – חינם אין כסף. וכך היה: כבר למחרת היו אצלי זוג תפוחים נכון.

כעבור זמן מה ביקרתי ביריד בביולי, ובו מצאתי באחד הדוכנים סט תפוחים אורגינלי של רובר. להפתעתי מכרו שם שני סוג תפוחים: האחד למכוניות בהן נשתמרה מערכת השימון המקורית, והשני למכוניות בהן הומרה מערכת זאת לעשרות פטמות סיכה.

NOS track rod ends
NOS P2 rod end

זוג התפוחים במוט המקשר בין זרוע תיבת ההגה ויד-הסרן הוא יותר בעייתי. לראשון צורה מיוחדת, שהיא תמונת ראי של התפוח התואם במכוניות עם הגה ימני.

Rare rod end for LHD Rover 10 Only 300 had been made

בגלל סידרת היצור הזעירה של רובר 10 בעל הגה שמאלי הנחתי כי אין סיכוי למצוא לו תחליף, אפילו משומש.

בפורום העוסק בכך רשומים כיום ארבעה רובר 10 P2 מהשנים 39 – 47.

אחד באנגליה, אחד בהולנד, ושניים בישראל (נחשו אצל מי?). למחצית הרשומים, כנראה, הגה שמאלי -אבל עדיין מספרם לא מצדיק שמישהו יחזיק מלאי…

אבל בזמן הפירוק, כשהגיעה שעתו של התפוח הנ”ל, התחלחלתי: התפוח שמצאתי שם לא רק שלא היה מתוצרת רובר או תחליף לה – הוא כלל לא היה מצוייד בתבריג הנכון. למעשה הוא בכלל לא היה מוברג אלא דפוק למקום ומהודק בחבק. איך עבר הדבר הזה טסט? איך נסע? ואולי לא סתם הושבתה המכונית הזאת לפני למעלה מעשרים שנה?

ומה עושים עכשיו? הרי אין אפילו מה לשפץ?

לא נכון. כבר הזכרתי כי ברשותי נמצאים כל החלקים הדרושים להמרת רובר 10 עם הגה ימני לרובר 10 עם הגה שמאלי – וביניהם נמצא גם התפוח הזה.

טינו שיפץ אותו, ואני בחרתי במוט קישור (drag link) בעל הברגות תקינות מהמלאי.

כך של-26-453 יש מעכשיו מערכת היגוי משופצת ושני סרנים תקינים.

אבל כדי שנוכל להרכיב עליהם גלגלים ולהגיע למצב של rolling chassis יש להתקין בהם תחילה את תופי הבלמים, וזאת לא נעשה ללא טיפול במה שבתוכם, ובמערכת הבלימה. ועל כך בהמשך.

 

PREV:   http://wp.me/pXLKy-ho

NEXT:       http://wp.me/pXLKy-if

 

 

.