
תגיות
26-453 חוזרת מן המתים: פרק מאה ושנים עשר – שיפוץ רובר P2 ב’.
אחרי המבוא נכנס המדריך לפרטי השיפוץ, אשר רבים מהם אינם ייחודיים לרובר ולא מחדשים. להלן אביא רק קטעים נבחרים מתוכו הרלוונטיים לדעתי לקורא הישראלי ומכילים מידע שקשה למצוא במקומות אחרים.
השיפוץ
חלק גדול מהמידע לו תזדקק נמצא בספר המוסך של רובר P2. אבל ישנם דברים רבים שאינם מכוסים בו ומגיעים אליהם רק על ידי נסיון. לדוגמה, הסרת ברגים חלודים יכולה להיות בעייתית ממש. ישנן דרכים אחדות להתמודד איתה: מסורית או דיסק, מפצח אומים, שמן מסיר חלודה וחימום.

אורי סהר שולף בורג “תפוס” ממרכב הרובר.
בשיטת החימום יש להשתמש בזהירות יתרה, כפי שיעיד כל משפץ רכב שהעלה את הפרויקט שלו באש.
בריאות ובטיחות.
…כאשר עובדים על בלמים או על מצמדים חובה לזכור שהרפידות מהימים ההם הכילו אסבסט. כמו כן מתקבל על הדעת שפנים הדלתות יהיה מצופה בתרסיס אסבסט. חיוני לנקוט באמצעים שיבטיחו שהטיפול בהם לא יעלה אבק. אבל, אם בכל זאת נוצר אבק הכרחי להתגונן מפניו ובשום אופן לא לנשום אותו. קיימים נוזלי ניקוי בלמים מיוחדים ויש להשתמש בהם. השתמש במסכה מתאימה ואף–פעם אל תנקה אבק זה באמצעות הזרמת אויר דחוס. זכור שאמצעי בטיחות אישית כגון מסכות אינם יעילים אלא אם כן הם מתוחזקים כראוי.
צביעת האשיה.
מרגע שהפרויקט שלך מתחיל להתקדם תקדיש הרבה זמן להסרת צבע ו(יש לקוות) מעט חלודה. הבעיה שתצוץ אז היא באיזה דרך לצבוע את האשיה כך שיובטח שלא תדרוש תשומת לב למשך זמן ממושך מאד. בעיתונות הרכב הקלאסי מוזכרים לעתים קרובות משפצים שהשתמשו ב“המרייט” לשם כך. בבקשה הימנע מהפיתוי לעשות כך, מכיוון שלדעת הכותב זה צבע יקר ובעל איכות ירודה. לתוצאות הטובות ביותר ולצבע הנראה מקורי רכוש בחנות צבעים צבע לאשיה. הוא מכיל גומי שעבר כלוריזציה ונוח לצבוע בו, הוא נראה טוב ועובד היטב (לדעתי הכוונה לצבע הנקרא בישראל “זפת” – המתרגם). ה“המרייט” אינו נראה נכון, מספק הגנה עלובה ולהסיר אותו, אם יש צורך בכך, זה פשוט זוועה.
תבריגים וזיהוים.
ההברגות ברובר מסדרה P2 הן מסוג British Standard Fine ובקיצור BSF. שיטה זו היא אחיין מדרגה ראשונה של Standard Whitworth שהונהגה על ידי ג’וזף וויטוורת והיתה השיטה הראשונה בעולם לסטנדרדיזציה של תבריגים. שיטה זו מבוססת על זוית תבריג בת 55 מעלות. זווית התבריג ב-American Unified System (המכונה בארץ פשוט “ברגים אינצ’יים – המתרגם) היא בת 60 מעלות, וכזו היא גם הזווית בשיטה המטרית (בארץ “ברגים מילימטריים“). ברגים מסוימים, בעיקר של התקני חשמל שקוטרם קטן מרבע אינץ’ (כ 6 מ“מ) עשויים בשיטת ה British Association BA. זווית התבריג בה היא 47.5 מעלות. למרבה הצער, אף אחד מהברגים הללו לא יהיה חילופי עם בורג משיטה אחרת. פרט להבדלים בזווית התבריג, השיפוע (או מספר הכריכות לאינץ’) שונה לקוטר נתון. עולה מכך שכאשר מתעורר הצורך בהחלפת בורג או אום יש צורך לזהות בדייקנות את התבריג שלו. הדרך היחידה לזיהוי תבריג היא כדלקמן:
מדוד את הקוטר על ידי מיקרומטר או קליבר.
השתמש במד–תבריג (thread gauge) לזיהוי השיפוע
השתמש בטבלת הנתונים ZEUS (ניתן להוריד אותה בחינם מכאן: http://forums.lr4x4.com/index.php?showtopic=4463 – המתרגם).
השווה בין הקוטר לשיפוע – זה קובע את סוג התבריג.
לעולם אל תניח כי אם מפתח פתוח מתאים לבורג הוא מסגיר בכך את סוג התבריג. מוריס, לדוגמה, השתמשו בתבריג מילימטרי עדין לברגים עם משושה וויטוורת.
לברגי BSF שייוצרו לאחר מלחמת העולם השניה מידת משושה הקטנה במספר אחד ממידת התבריג.
אין ערוך לשווי טבלת הנתונים שהוזכרה למעלה. בנוסף למידע על התבריגים היא מכילה מידע על סוגי פח ומידותיהם ומידע שימושי רב אחר עבור המהנדס החובב.
באופן כללי תזדקק לברגים בעלי חוזק גדול לקריעה ( high tensile bolts) לשיפוץ רכבך. ניתן לזהות אותם לפי ההטבעה על ראשיהם. ברגי BSF מסומנים בדרך כלל על ידי שם היצרן בתוספת אות לציון דרגתם. בדרך כלל זו תהיה האות R. ניתן להשתמש גם בברגים אחרים בעלי התבריג הנכון אך ללא ההטבעה על ראשם – אך לא להידוק חלקים בטיחותיים.
(עוד על ברגי רובר תוכלו לראות כאן וכאן .)
next: http://wp.me/pXLKy-1dt