
תגיות
משאבות דלק חשמליות ברובר P2 ובמכוניות אחרות (סוף).
משהו בכל-זאת הציק לי. הרי לתקופה ידועה פעלה המשאבה האלקטרונית ECCO באופן תקין, וקודמותיה פעלו, באותו מיקום ועם אותו קו דלק באופן תקין במשך עשרות שנים. מה אם כן השתנה, ויחסית תוך זמן כל-כך קצר? החשד הראשון נפל על קו הדלק ומנגנון היניקה – אולי התפתחה בהם משיכת אוויר.
הדרך הטובה ביותר לבדוק זאת הוא לטבול את צינור היציאה מהמשאבה במיכל שקוף, הממולא חלקית בדלק ולהניח למשאבה לשאוב לתוכו, פעולה דומה לזו שעושים כשמנקזים אויר מבלמים הידראוליים. אם מופיעות בועות אויר במיכל סימן שיש משיכת אוויר בקו. ערכתי את הבדיקה – ולא, לא היתה משיכת אוויר.
אז מה קורה כאן? ואז נזכרתי שבשלב מסויים החלפתי את פיית מילוי הדלק הישנה בפיה שטינו חידש. החידוש כלל, פרט לתיקון קפיץ הנעילה השבור וציפוי חדש ונאה בכרום גם החלפת האטם. אם נניח כי אטימת מיכל הדלק השתפרה פלאים מאז, הרי מרגע ששאיבת הדלק מתוכו מתחילה הולך ומתפתח ואקום בתוכו. בשלב מסויים הוואקום הזה ישאב חזרה את הדלק מן המשאבה וישבש את פעולתה. כשהרעיון הזה בראשנו מיהרנו טינו ואני לבחון את מכסה פיית מילוי הדלק.
ואכן, היה מובנה בה חריר קטן למטרה זו בדיוק. יותר מזה: האטם החדש אטם גם את החריר הזה. טינו מיהר לקדוח בו חור חדש ואני הייתי בטוח שהבעיה נפתרה: הרי לכאורה הצרות החלו מאז שהוחלף מכסה הפיה.

Atmospheric pressure in the fuel tank is essential. The hole in tthe seal enssures it
אבל אחרי נסיעה של 10 ק”מ שבה סתימת האדים והרימה את ראשה המכוער. פתחתי את מכסה המנוע ונגעתי במשאבת הדלק ECCO המהוללה. היא להטה.
שבתי הביתה והתחלתי להתעמק בסוגיית המשאבה הזו והרכבתה הנכונה. ומצאתי שאני לא הראשון שהתאכזב ממנה, ולא הראשון שניתקל בבעיות סתימות האדים ברובר P2 ובמכוניות אנגליות אחרות המצויידות במשאבות אלה.
משאבת SU ללחץ נמוך, זו שצריכה היתה להיות מורכבת מלכתחילה בתא המנוע של 26-069 עדיין לא נמצאת תחת ידי, אף כי רכשתי אחדות – וכל מה שאני יכול להניח עליו את ידי כרגע הן משאבות בלחץ גבוה, שצריכות להיות מורכבות מאחור, סמוך למיכל הדלק ולא בתא המנוע – זאת על מנת שחלק גדול ככל האפשר מקו הדלק יהיה בלחץ גבוה ולא נמוך. כך, למשל, נעשה הדבר ברובר 10 מודל 34 שעבר שיפוץ מקיף:

A pusher pump near and below the fuel tank has many advateges.
כאן חוברה המשאבה למסגרת של בולם הזעזועים האחורי, סמוך מאד למיכל הדלק. החץ הצהוב מצביע עליה. וכך נראה מיקום המשאבה ברובר 16 משנת 46:

Anothe version. Both are using SU type high pressure pump.
גם הוא מאחור, סמוך לסרן האחורי (שפורק לתיקון).
היה אפילו מי שבחר להתקין את המשאבה בתא המטען, מעל המיכל (כך היא נוחה מאד לגישה…):

Another version: More maintenece convinient, less effective
אז באיזו משאבה להשתמש? והיכן להתקין אותה? את האמון ב ECCO איבדתי. האם להזמין משאבה תואמת SU? האם אחזור למשאבת סוברו? כל המשאבות המודרניות הן משאבות לחץ גבוה להתקנה מאחור. ואיתן נושא המקוריות אובד בין כה וכה ויותר מכך – המשאבה אינה נראית לעיין. יש כאלה אפילו המעבירים את קו הדלק דרך משאבה מכנית מנוטרלת כך שהכל יראה מקורי, למרות שהוא לא. דיונים בפורומים השונים המליצו פה אחד על משאבת Facet כמתאימה ביותר לתפקיד. http://www.facet-purolator.com/cube-fuel-pumps.php
למרבה הפלא היא גם אחת ממשאבות הדלק החשמליות הזולות ביותר. הזמנתי אותה והיא הגיעה תוך ימים אחדים.

A recomended pump
הסרתי את הגלגל האחורי השמאלי. צינור הדלק עובר שם, בין הגלגל ומיכל הדלק. חיתוך של הצינור וחיבור המשאבה הקטנה כמקשר – וזה הכל.

Instelation os the Facet pump
יצאתי לנסיעת מבחן, בדיוק לאותם מקומות ומרחקים ש ECCO הכזיבה בהם. הבעיה נפתרה.
–
למחרת הגיעה חבילה בדואר:

The SU electronic sucker pump. Should be installed in the engine bay
משאבה חדשה מתוצרת SU, מקורית, דגם AUA25EN – משאבת לחץ נמוך להתקנה בתא המנוע, מתאימה לרכב עם אדמה שלילית, ובעלת מעגל הפעלה אלקטרוני (ללא “פלטינות”).
המשאבה הזו מיועדת לשמש ב 26-453 במקום משאבת Hardi הישנה (אך התקינה!) המורכבת בו עכשיו. ב Hardi אשנה את מעגל ההפעלה למעגל הטרנזיסטורי הותיק שלי שיבטיח גם לה תוספת של שנים רבות. זו גם ההזדמנות לומר כמה מילים על מעגלי ההפעלה המודרניים של משאבות הדלק. הם שונים מהמעגל שלי.
שני רכיבים מחליפים כיום את המגעים המיושנים שהיו בשימוש בדורות הקודמים של משאבות הדלק.
הראשון הוא רכיב המבוסס על תופעת הול (Hall). זה מוליך למחצה המשנה את המוליכות שלו בנוכחות שדה מגנטי. אל הדיפרגמה מחובר מגנט קטן וכשהיא מתמתחת הוא מתקרב לרכיב ההול. המעגל האלקטרוני מגיב לשינוי המוליכות בניתוק הסולנואיד. כשהדיאפרגמה מתכווצת מתרחק המגנט מרכיב ההול והמתח על הסולנואיד מתחדש, וחוזר חלילה.
השני הוא ממסר ריד (Reed relay). זה ממסר זעיר, מגעיו נמצאים בוואקום כדי להגן עליהם מפני חימצון, המגיב גם הוא לנוכחות שדה מגנטי. מעגל ההפעלה דומה לקודם, אך רכיב הול מוחלף כאן בממסר. הפתרון הראשון (הול) חסר חלקים נעים ולכן תיאורטית הוא אמין יותר. אבל עלינו לזכור כי אם מעגל א’ שורד תיאורטית אלף שנים ומעגל ב’ “רק” מאה שנים – אין להבדל זה משמעות לגבינו.
–
עכשיו יש בחזקתי שלוש משאבות SU ללחץ נמוך: אחת חדשה לחלוטין ושתיים משומשות במצב טוב, אם כי עדיין לא בדוקות.
בעוד שקשה לרכוש משאבת SU מקורית חדשה, הרי אין בעיה לרכוש חלפים למשאבות אלה:

SU supplyies repair kits or individual parts
הנקודה שיש לקחת בחשבון היא שמחיר החלפים הדרושים לשיפוץ משאבה גבוה ממחיר משאבה חדשה, וגבוה בהרבה ממחיר משאבת Facet צעירה ורבת און…
נושא שלא נכנסתי אליו הוא וסתי לחץ דלק. סוגים מסויימים של משאבות דלק לקרבורטורים מחייבים שימוש בוסת כזה – אך על כך בפעם אחרת.
סוף.