26-453 חוזרת מן המתים: פרק מאה חמישים ושישה – מחלות ילדות א’.

עד שעבר טסט נסע הרובר קילומטרים ספורים בלבד. כשיצא מטינו לכוון הרפדים היו מד-הדלק, השעון, והספידומטר תקינים ופועלים – אבל המנוע השתעל כשחפן ומפעם לפעם נשמעו פיצוצים במפלט. מערכת הדלק נראתה תקינה, אחרי שעברה אצל טינו טיפול יסודי.

אבל אחר-כך שבתה המכונית מתנועה במשך למעלה משלושה חודשים אצל הרפדים. אי אפשר גם היה להתניע אותה שם כי המקום צר וקטן מדי וגזי הפליטה מסוכנים.

כשהגיע סוף-סוף היום לגשת לטסט שוב טרטרה משאבת הדלק ללא-סוף עד שמילאה את הקרבורטור, ואז התברר כי ישנה דליפת דלק בכניסה אל הקרבורטור מפאת מחבר (בנג’ו) לא נכון. הדבר המהיר ביותר שיכולתי לעשות באותו ברגע היה להחליף את הקרבורטור כולו בקרבורטור רזרבי שנמצא אצלי על המדף. בדרך לטסט הבחנתי בכך ששעון הזמן לא פועל ושהספידומטר גם הוא לא פועל – ואחרי המבחן, כשמלאתי לראשונה את מיכל הדלק למלוא קיבולו הבחנתי בזוועה כי מחוג מד-הדלק, במקום לעלות ל-F צולל אט אט אך בהתמדה ומתקבע על אפס.

לא פחות גרוע, אולי אף הרבה יותר, היו הצרצורים שעלו מכוון המצמד כל פעם כשלחצתי על הדוושה. גם ה-FreeWheel לא פעל מה שהצריך שמוש תכוף במצמד המצרצר והחלפת הילוכים עם גאז ביניים (פרט להחלפה בין שלישי לרביעי, אליה כלל לא הגעתי). ההגה סבל מהיגוי יתר חריף והמנוע לא סחב.

לא הרגשתי בטוח מספיק לעלות כך על דרך מהירה ולנסוע הביתה. הזמנתי את אילן הגרריסט והוא הביא את המכונית לסככה שלה. אולי היא חזרה מן המתים, אבל רק חצי חזרה, בינתיים.

למחרת, אחרי שהתאוששתי ונרגעתי התחלתי בטיפול.

לחיצה על בורר מד-גובה-דלק \ מד-גובה-שמן הראתה כי המדיד (ה”שעון”) תקין, וכך גם הלחצן. אגן השמן מלא בשמן מנוע. ניתקתי את המוליך המחבר את מד גובה הדלק למצוף שבמיכל הדלק והמחוג זינק ל-F. החשודה לכן היא יחידת המצוף, ששופצה כזכור כבר בתחילת הפרויקט. בחוסר חשק פירקתי אותה מהמיכל ומיד התבררה התקלה: המצוף טבע!

הוא היה כבד ומלא בדלק שניתז מחריר זעיר שבמרכזו עם כל לחיצה. מדבר כזה חייבים להזהר.mazofפרקתי בזהירות את המצוף מהלולאה הלופתת אותו והרכבתי במקומו מצוף תקין מהמלאי השמור אצלי. טינו הלחים אותו בהלחמת בדיל למקומו. החזרתי את היחידה למיכל וניתן היה לסמן V ראשון – מד הדלק החל לעבוד.

אחר-כך הוצאתי בזהירות את שעון הזמן מלוח השעונים וגיליתי מיד כי הידית הקטנה שבצידו, שבאמצעותה ניתן לכוון את השעון לשעה הרצויה תקועה בקרקעית של תא הכפפות.grub29ידית זאת צריכה לבצבץ בשולי לוח המכשירים, כמו שרואים כאן:R17Aאבל זה לא ממש שימושי ולא ממש קל לאירגון כשמדובר בהגה שמאלי:smalוכן, כאן התבלבל משהו. יש ידית כוונון אחת לשעון, וידית שניה עבור הספידומטר, לאיפוס מד המרחק “טיול”. כך לפחות זה קיים במודל 1946.page01אם תחזרו לתמונת לוח המכשירים שלמעלה, כפי שצולמה במכונית, תוכלו לראות שקיימים הבדלים. כן, לוח המכשירים שונה בין דגמי 46 לדגמי 47! ואני לא הייתי ער לכך. אחד ההבדלים הוא שכפתור איפוס מד מרחק טיול הועבר ללוח המכשירים עצמו (מסומן בתמונה למעלה בחץ צהוב). אי לכך גם שונה מבנה ידית האיפוס, והיא קיבלה את הצורה של האות כ”ף. לא קשה לנחש כי בין החלקים שלא הגיעו אלי עם המכונית היתה הידית הזו, ומכיוון שלא הייתי מודע לקיומה הסקתי כי הספידומטר שהגיע עם המכונית, שיש בו חיבור “לא במקום הנכון” – אינו מקורי. מסרתי ספידומטר מודל 46 לשיפוץ ב”אוו ספידומטרים” ואבא של סיגל שיפץ אותו. “אוו” גם ייצרו כבל חדש לספידומטר.

כשאיגור הרפד הרכיב את קרקעית תא הכפפות הוא לא היה מודע לקיום שתי הידיות הנ”ל, ואי לכך הן נתקעו בה בכוח, מה שהשאיר את שני השעונים במצב “כוונון”. אך בעוד שבשעון הזמן זה בסך הכל מנע את פעולתו, התוצאות בספידומטר היו יותר קשות: כבל הספידומטר, החדש, נקרע.

נאלצתי להסיר את הריפוד החדש ולפתוח את רצפת המכונית ולהוציא את כבל הספידומטר ממקומו, וכמובן גם את הספידומטר מלוח המכשירים – עבודה מאד לא נוחה, מיותרת ומרגיזה. בדקתי את הספידומטר עם כבל ישן שברשותי והוא נראה תקין. חזרתי ל”אוו” והם יצרו במקום כבל חדש. את ידית הכוונון ביטלתי לעת עתה עד שאשיג את הידית הנכונה. עכשיו חזרו כל המכשירים לתפקד – מה שיבחן הלכה למעשה בנסיעת המבחן הבאה, ואז יסומן ה-V המתאים, או לא.

עכשיו הגיע הרגע לטפל ב FreeWheel וכדאי להתעכב רגע על אופן פעולתו כדי להבין מה עשיתי.

הציור הבא מראה את פרישת חלקי ה FreeWheel:freewheelכל החלקים הללו, פרט לגלגל השיניים 43 נמצאים בתוך התוף 5, וכולם, פרק לתוף, נמצאים על ציר משותף. התוף מחובר לקצהו של ציר נפרד, ציר המשך. על שפתו הפנימית של התוף נמצא זר שיניים, פנימיות.

על 43 (F) נמצא זר שיניים תואם, אבל השיניים חיצוניות.

ניתן להזיז את 43 קדימה ואחורה באמצעות המזלג 41.

כש 43 מחוץ לתוף יתנהג זה כרצ’ט: כל עוד מהירות המנוע (צד שמאל בציור) תנסה להיות גדולה ממהירות הגלגלים יהיה הרצ’ט נעול והציר יניע את התוף. כשעוזבים את דוושת הגאז יורדת מהירות המנוע מתחת למהירות הגלגלים והרצ’ט משתחרר. אם נגרום למזלג 41 לזוז לצד ימין של הציור, ישתלבו השיניים של  43 בשיניים של  5, הרצ’ט ינעל, שני הצירים יתנהגו כאילו היו ציר אחד ותהיה בלימת מנוע כבמכונית רגילה.

מה שמזיז את 41 קדימה או אחורה הוא כבל ה-Freewheel. אם כבל זה קצר מדי לא תתאפשר נעילה, ואם כבל זה ארוך מדי לא יתאפשר שחרור. את אורך הכבל ניתן לכוונן באמצעות המותחן הנמצא מאחורי לוח המכשירים (בין לוח המכשירים וקיר האש). כל מה שנחוץ לכוונונו הוא זוג מפתחות פתוחים בגודל 3/16 BSF (מפתח יעודי נמצא במגירת הכלים של המכונית).

מכיון שהסימפטום היה FreeWheel נעול, דהיינו כבל ארוך מדי, קיצרתי את הכבל על ידי הברגת הבורג פנימה, עד שהרגשתי בגלגל הFreeWheel ש 43 באמת עובר בין שני מצבים.

גם כאן יהיה ניתן לסמן V לאור תוצאות נסיעת המבחן.

עוד על ה FreeWheel ניתן לקרוא כאן    וכאן.

next: מחלות ילדות ב’.

prev: הטסט ב’.