26-453 חוזרת מן המתים: פרק מאה ששים ושנים – נגיעות אחרונות ב’.

נשארו עוד משימות אחדות לסיים. חלקן כי פשוט לא הגיע תורן עדיין, וחלקן בגלל הנסיון שהצטבר עם השימוש במכונית (כבר שלושים וארבעה קילומטר!).

אחד הדברים שבלטו לרעה היה המצמד (קלאץ’). הוא היה קשה והמרחק בין הפרדה גמורה לחיבור מוחלט היה קצר מאד. תנועת הדוושה כאילו נחלקה לשניים: ממצב מנוחה ועד האמצע – אין הפרדה, ומהאמצע ועד הריצפה – הפרדה מוחלטת. מהלך הדוושה המלא הוא כ-30 ס”מ, ומתוכו רק כ1.5 ס”מ או פחות היו בתחום האפור הנחוץ כל כך לשליטה נאותה במכונית. פרט לכך עוצמת הלחיצה הדרושה הייתה גדולה ולא מתיישבת גם היא עם התמרונים העדינים הדרושים לנהיגה עם הילוכים ידניים (עיין “זינוק בעליה”). לרגע התפתתי להאמין כי ככה זה באוטו ישן עד שיצאתי שוב לסיבוב ב 26-069 עם הקלאץ’ המדוייק והמתוק שלו. ואז נזכרתי בארכימדס. לא בזה שאמר “אוריקה” אלא בזה שאמר “הבו לי נקודת משען ואזיז את הארץ ממקומה”. במילים אחרות – נזכרתי בחוק המנוף.

כזכור, לא צוידה המכונית במצמד המקורי שלה 

אם כי שיפצתי אותו בעמל רב, אלא במצמד מודרני שנלקח מטנדר “פג’ארו”

המצמד המקורי מצוייד ב9 קפיצים של 112 ליברות (כ 50 ק”ג) כל אחד ובסה”כ דרוש כוח של עד 450 ק”ג כדי לכווץ אותם. שלשה מנופים מעבירים את הכוח הזה מהדוושה ועד הקפיצים: מנופי המצמד עצמו (יחס מנוף 1:5), מנוף ידית הלחיצה על מיסב הלחץ (יחס מנוף של 1:3) והמנוף של הדוושה עצמה (יחס מנוף 1:3)davym

יחס המנוף הכולל הוא מכפלת הנ”ל כלומר 1:45 ופירוש הדבר שהכוח הדרוש להפעלת המצמד הוא כ-10.0 ק”ג. כדי להרחיק את דיסקת הלחץ מגלגל התנופה במ”מ יש לדחוק את הדוושה מרחק של 4.5 ס”מ וזה מספיק בדרך כלל לשליטה נאותה במצמד.

אבל יחס המנוף במצמד הפג’ארו הוא בערך 1:2 וגם הכוח הדרוש להפרדה, בהיותו טנדר, גדול יותר. ללא שינוי ביחסי המנוף האחרים נשארנו איפה עם כוח הדרוש ללחיצה בן 31 ק”ג או יותר, וטווח הפרדה של 1.4 ס”מ בלבד. איכס.

מה עושים?

הפתרון הפשוט ביותר הוא שינוי ביחידת הדוושה. בדרך כלל אני מעדיף לערוך שינויים על חלפים כדי לא להשבית את המכונית בזמן העבודה על החלק. אבל עיון בקטלוג החלפים של הרובר לימד כי דוושות רובר עם הגה שמאלי אינן חילופיות עם דוושות רובר עם הגה ימני. הסיבה לכך היא כי בעוד בהגה ימני רחוקה הדוושה מן האשיה הרי בהגה שמאלי היא כמעט מתחככת בה. אין לי דוושות כאלה spare. davshot

עליונה: זרוע הדוושה של רובר עם הגה שמאלי (LHD).

תחתונה: זרוע הדוושה של רובר עם הגה ימני (RHD).

בורג ההידוק ב LHD הוא בעל ראש קוני, אחרת יתחכך הבורג באשיה.koni

ב RHD , לעומת זאת, יש בורג רגיל בעל ראש משושה.

זחלתי איפה תחת המכונית ופירקתי, בעמל רב, את מנגנון הדוושות. אגב כך גיליתי כי לא מגיע אליו שמן ממערכת השימון האוטומטית.

מסרתי את זרוע הדוושה לטינו והוא קדח בה חור בקוטר 5/16 אינץ’ במרחק 4 ס”מ מהמרכז ועוד חור, למקרה של הסתבכות, במרחק 6 ס”מ מהמרכז. החור המקורי הוא במרחק 8 ס”מ.modified

התוצאה היא הכפלת יחס המנוף הכללי ל 1:36 , הורדת הכוח הדרוש להפרדה לכ-15.5 ק”ג וטווח הפרדה של כ 3 ס”מ. זה לא אידיאלי אבל זה שיפור ניכר.

הרכבתי הכל בחזרה והשינוי פשוט מחייה נפשות.

לפני סיום, ובטרם חיברתי את צינור השמן למקומו, פתחתי את בורג ה Priminig של מערכת השימון

ונפחתי לתוכה, באמצעות המשאבה הידנית, כמה נפיחות אוויר עזות. לפתע נשמע קול של פקק הנעקר ממקומו, וקילוח שמן הופיע בקצה הצינור הפתוח. חיברתי את הצינור חזרה למקומו, ואני מקווה לטוב.

NEXT: נגיעות אחרונות, סוף.

PREV: הנשם ב’.