כוון גלגלים ל 26-453 א’.

נתחיל בהקדמה:

עם תחילת השמוש ב-26-453 (שמוש מאד מדוד וזהיר בינתיים) התגלו בה מחלות ילדות אחדות. אחת החמורות שבהן היא הגה קשה ומאוד לא מדוייק. בפרט חסרה בו תכונה בסיסית חשובה ויסודית: המירכוז העצמי. כבר כילד קטן לימד אותי אבא איך בודקים הגה: עוזבים לרגע את הידיים מההגה על המכונית להמשיך בקו ישר. אבל פרט ללקחי ילדות מאבא שלא היה בדיוק מכונאי (אם כי העריץ מכונאים) יש לי דגם להשוואה: 26-069. ההגה הישן והמשומש שלה (שופץ לפני כשלושים שנה) מדוייק וקל ללא השוואה עם זה של 26-453. צו השעה הוא איפה מציאת הפגמים במערכת ההיגוי של 26-453 ותיקונם. במהלך הפעילות הבלשית הזו גם התחוור לי כי עשיתי שגיאה גסה במהלך השיפוץ ועל כך בהמשך.

אבל הבה נתחיל במספר מושגי יסוד שיעזרו להבין מה נמדד מה נעשה ומה יעשה.

קמבר (“שפיעת האופן”) היא הזווית בה מישור הצמיג נטוי לעומת האדמה (ערך הקמבר הוא אפס כשמישור הצמיג ניצב לאדמה ב 90 מעלות).camber1

הקמבר הוא חיובי כאשר המרחק בין הצד העליון של הגלגל והגלגל הנגדי גדול מהמרחק של הצד התחתון ממנו.

מידה קטנה של קמבר חיובי מובנה בצירים הקשיחים על ידי היצרן.

הערך הנומינלי ברובר :      2֯       : nominal value of Camber in Rover P2

במשך השנים נוטים סרנים קדמיים קשיחים לקבל בטןתחת העומס ולהתעוות. sage

עיוות זה מקטין את זווית הקמבר (בציור היא אפילו שלילית) ופוגע ביציבות הרכב על הכביש וגורם לשחיקה בצידם הפנימי של הצמיגים.

זווית צידוד ציר ההיגוי (king pin inclination): זווית הצידוד היא הזווית בין ציר יד הסרן והסרן. קצהו העליון של ציר יד הסרן מופנה תמיד פנימה.camber2

הערך הנומינלי ברובר:     8֯    : Nominal value in Rover P2

הקמבר הוא ההפרש בין זוית הצידוד של הציר ( 8֯ ברובר) והזוית המובנה ביד הסרן ( 6֯ ברובר). 8-6=2.

קסטר (“קדם האופן“) היא הזווית בה נוטה ציר יד הסרן (ה-king pin) מהאנך.castor1a

אם הצד העליון של ציר יד הסרן קרוב יותר לאחורי המכונית מהצד התחתון שלו, זווית הקסטר היא חיובית.

הערך הנומינלי ברובר:    2.5 ֯ – 3.0֯      Nominal caster value in Rover P2

כשהקסטר חיובי סבוב גלגל ההגה והטיית הגלגלים גורמים להרמת קדמת המכונית במילימטרים אחדים (חשבו לרגע על אופניים או אופנוע). ברגע שמרפים מההגה ישאף כוח הכובד להחזיר את קדמת המכונית בחזרה למטה וימרכז על ידי כך את ההגה. מסקנה: ככל שזווית הקסטר החיובית תהיה גדולה יותר ההגה יהיה קשה יותר (הכוח יהיה נחוץ לא רק להטיית הגלגלים אלא גם להרמת קדמת המכונית) והמכונית תצמד יותר טוב לנסיעה בקו ישר. למעשה הזווית נבחרת לפי הציפיות מהמכונית, וסיפור זווית הקסטר של מכוניות MG מסדרת TC מדגים היטב את הדבר.

מכוניות אלה, שנועדו להיות מכוניות ספורט, באנגליה, יוצרו עם זוית קסטר של 8 מעלות (!). כמו הרובר, גם הן יוצרו עם סרן קדמי קשיח וקפיצי עלים. 5 מעלות מהן נבעו ממיקום הסרן על הקפיץ (לפנים מן המרכז) ועוד 3 מזוית משטחי החיבור (“הפלאחים“), הנטויה אחורנית. הדבר העניק ל TC היגוי מצויין חרף ההגה הנורא שלה (בישופ) – אבל הגה קשה מאד כשמדובר בחניה ובתמרון במהירות איטית.

ה TC זכה לפופולריות גדולה בארהב   אבל עם הפופולריות הגיעו גם התלונות, בעיקר מן הנשים המשוחררות שניסו לנהוג ב TC: “ההגה קשה נורא!”.

מה עשו ב-MG בתגובה? ייצרו לוחיות מרווח מיוחדות בצורת טריז שמניחים בין הקפיץ ובין הסרן על משטח החיבור והיא משנה את זווית הקסטר. באמריקה הקטינו את הזווית מ 8 מעלות ל 5.5 והתוצאה היתה הגה קל בהרבה – והיגוי פחות מדוייק.

זוכרים את התמונה הזאת?

American MG TC. Wedges between the leaf spring and the beam axel reduce caster from 8 degrees to 5.5 degrees to get lighter steering – but less self centering

זוהי תמונה שצולמה במפגש של מועדון נהגי האדמה החיובית.

הרי פרט מתוכה, בו מסומן טריז שינוי זווית הקסטר בחץ אדום:

mgspacer

The red arrow points to the wedge

שימו עכשיו שוב לב לערך הנומינלי של זוית הקסטר ברובר: 2.5 מעלות! הרובר נועד לנוחיות ולא לנהיגה ספורטיבית.

הנסיעה העירונית הראשונה בתום השיפוץ היתה למכון לכוון פרונט שבדק את המכונית ואמר שהכל בסדר. אבל אני הרגשתי שלא הכל בסדר ופניתי למכון נוסף, שלא רק עורך בדיקה אלא גם מדפיס על דף מסודר את תוצאותיה.

momo

Computerized ‘front’ report:  Neither caster nor camber have the correct value. The beam axle is distorted

מהתוצאות נובע כי הקמבר קטן מדי בשני הגלגלים, אבל לא שווה בשניהם; הקסטר בגלגל ימין תקין אך בגלגל שמאל גדול מדי, בהרבה; ושצידוד ציר ההיגוי פחות או יותר תקין.

מכיון שמדובר בסרן קדמי קשיח מבטאים מספרים אלה את תכונות הסרן, ובמילים אחרות – הסרן מעוות. כמובן שהיה עלי לבדוק את מצבו ולגרום לתיקונו בתחילת הפרויקט ולא להזכר בכך רק עכשיו. המחדל הזה נזקף לחובתי. אבל השאלה שנשאלת עכשיו היא – מה עושים כשהסרן הקדמי מעוות? ועל כך – בפעם הבאה.

כוון גלגלים ב’ NEXT