שיפוץ תיבת הילוכים של רובר מסדרה P2 – י’.

הבה נעזוב את עוזי ומוחמד ונחזור לגלגל השיניים שלנו. אחרי ציפוי הנחושת הגלגל מוכנס לסליל האינדוקציה והגנרטור לתדר גבוה (המשדר) מופעל לשניות אחדות. החלקים שאינם מצופים בנחושת מתלהטים, רק מבחוץ, רק על פני השטח – ומיד נטבל הגלגל במים או בשמן. הקרור הפתאומי גורר שינוי מטלורגי בפני השטח שהתחממו, והם הופכים לקשים מאד, וגם מאבדים את גמישותם. במילים אחרות מעתה הם מתנגדים הן לשחיקה והן לעיוות. אבל תוך הגלגל, שהוא רוב נפחו, נשאר גמיש ומסוגל להתמודד עם מכות ועומסים. כך מאחדים את התכונות הרצויות והסותרות בגלגל שיניים אחד.

earlysec

קושי הוא גודל מדיד. יש שיטות אחדות למדידתו, ואחת מהן נקראת רוקוול על שם ממציאיה האמריקאים. בשיטה זו נמדד הכוח הדרוש לנעיצת קונוס זעיר לתוך החומר הנמדד, עד לעומק אחיד, זעיר אף הוא, כמובן. שיטה אחרת נקראת ויקרס ואף היא מבוססת על מדידת הדפורמציה הנגרמת על ידי הפעלת מעוות סטנדרטי על החומר. הגרף הבא הוא גרף קישור בין הערכים הנמדדים בשתי השיטות, אבל לעניינו הוא חשוב כי מצויינים בו ערכי הקושי שיש לצפות מפלדה רגילה, ערכי הקושי שיש לצפות מפלדה מחוסמת:

אנחנו רואים כי ערכי רוקוול האופייניים לפלדה ממנה עשויים כלי עבודה (מפתחות פתוחים וכיו”ב) הם 43 – 57, ערך רוקוול המתאים לכלי חיתוך מהירים (מברזים HSS וכיו”ב) הוא 62, וערכי רוקוול המתאימים לציפוי בכרום קשה הם 65 – 68 (יהלום – 100!).

כאמור, כדי לאפשר מיסב החלקה בעל טבעת מרכזית בעובי 1/4 אינץ’, היה צורך “לגלח” 1/16 מכל אחד מגלגלי השיניים, ודווקא מהצד המחוסם שבהם, ממשטח ההחלקה.

הקושי של הפלדה באיזור הזה מונע את השימוש במחרטה ולכן היה הכרחי להשחיז את המשטח, השחזה זהירה ומדוייקת.

טינו ביצע את ההשחזה ולא שכח להוסיף את תעלות השימון והפסה שאיפיינו את גלגלי השיניים החל משנת 47 ואילך.

אבל אני לא הצלחתי להרדם כל הלילה אחרי שהבנתי שגם השכבה המחוסמת גולחה מהגלגלים באותה הזדמנות. ושלא יעלה על דעתכם כי מה שנשאר היה רך כחמאה, או כעופרת, או אפילו כברזל. “קשה כפלדה” פירושו שנסיון לחרוץ את המשטח בשופין נכשל. לכאורה זה מוכיח כי פני השטח נשארו קשים. אבל אני לא נרגעתי. מי שחיסם את הגלגל הזה מלכתחילה ידע כנראה מה הוא עושה – וקריאה בספרות העוסקת בתכנון וייצור גלגלי שיניים רק חיזקה את דעתי זאת. החלטנו איפה לגשת ל”כרומט”, חברה לחיסום פלדה (כימי) המסוגלת לבצע בדיקת קושי. בכרומט פגשה אותנו מהנדסת צעירה ונחמדה שאישרה לאנשי המעבדה לערוך את מבדק רוקוול על גלגלי השיניים המגולחים.

התוצאות היו 52 במקומות מהם לא הוסר החיסום, ו 42 במקומות המגולחים. 42 זה הערך הנמוך ביותר של פלדת כלים, וגבולי מינוס לצרכינו. מה עושים? לכאורה ניתן למסור את הגלגל לחיסום מחודש באינדוקציה אך פרט לקושי באתור מפעל שיסכים לעשות זאת – לא היו בידינו הנתונים המטלורגים הדרושים (סוג הפלדה, תכולת הפחמן וכיו”ב אותם ניתן, כשמגזימים, להשיג ממעבדת ספקטרוסקופיה) – מה גם שלא מעט פירסומים בספרות המקצועית טוענים שחיסום מחודש יכול לפגוע בגלגל עד כדי הוצאתו מכלל שימוש.

הפתרון המועדף במקרה כזה הוא ציפוי דקיק (כ 0.1 מ”מ) של כרום קשה. לכרום תכונות החלקה מצויינות וקושי גדול אף מקושיה של פלדה מחוסמת (ראו גרף למעלה).

מסרתי לכן את שני הגלגלים ה”מגולחים” ל”המשפץ” לציפוי כרום קשה וזה מה שהתקבל:

sheni

skimmed  polished and hard chrome coated second gear

משטח ההחלקה החדש של מהלך שני

shlishi

as above third gear

משטח ההחלקה החדש של מהלך שלישי.

הפעולה הבאה היא בדיקת ההתאמה של מיסב ההחלקה למקומו:

בין כל אחד מקצותיו ודיסקית הלחץ הסוגרת עליו צריך להיות חופש של כ 0.1 מ”מ (נבדק באמצעות feeler gauge). אם המרווח קטן מכך יש להשחיז את הקצה המתאים של המיסב. אם, אוי ואבוי, הוא גדול מכך – יש להחליף את המיסב. כאמור המיסב בו השתמשנו היה תוצרת רובר, חדש מהקופסה, והוא התאים למקומו.

עכשיו יש להסיר את האבטחה, להסיר את מיסב ההחלקה ולהרכיב עליו את ההילוכים השני והשלישי,

s&s

Land Rover bush now fits see previous chapters

להחזיר את המיסב ואת האבטחה למקומם ולמדוד את החופש ביניהם:

גם הוא צריך להיות בסביבות 0.1 מ”מ. בזה מסתיים שיפוץ\שיפור הציר הראשי ואפשר לעבור לציר המשני. ועל כך בפעם הבאה.

NEXT

PREV