שיפוץ תיבת הילוכים של רובר מסדרה P2 – ט”ו.

ועכשיו הגענו ללב העניין – הרכבת תיבת ההילוכים עצמה.

וכהרגלנו נפתח ראשית בפרישה, שתסייע בידינו להתמצא במתואר להלן:

gearbox-prisa

מתחילים, איך לא, בפניון (1). ראשית יש להרכיב עליו את מגן השמן המגוחך (2). הוא קעור ויש לשים לב להרכיב אותו כך שהוא מתקמר אל גלגל השיניים פנימה:

pinion1

עכשיו יש להשחיל את המיסב (3) – הוא לא נזקק לכח רב לשם כך, וחוזק על כן בטיפות אחדות של לוקטייט. עליו מניחים את לוחית הנעילה (5), החודרת לרווחים היעודיים שבינו לבין הפיניון.

pinion2

עכשיו מגיע תורו של אום ההידוק (4), בעל ההברגה השמאלית. תופשים דיסקת מצמד ישנה במלחציים, משחילים לתוכה את הפיניון, ומהדקים את האום בעזרת מפתח צינורות מתוגבר בצינור ארוך:

 

om2

Nut2

יש להמשיך בהידוק עד שאחת הלשוניות בלוחית הנעילה מתלכדת עם הרווח באום, ואז לכופף אותה לתוך הרווח. את “זנב” שתי הנותרות יש לכופף על האום, כדי שלא יתחככו במיסב.

pinion3

הפיניון מוכן להשחלה לבית הפעמון – בית הפעמון של רובר 10/12 , הפעם. הוא מהודק למקומו באמצעות לוחית הידוק (5) וארבעה ברגי high tensile חרוטים (7):

כך זה נראה אחרי הנעילה מבחוץ (צד המצמד):

הברגים, במידה 5/16 (BSF, כמובן) נעולים באומי כתר (8) ומאובטחים בפינים מתפצלים:

עכשיו מגיע תור ההרכבה של הציר המשני (layshaft 9). ראשית דוחפים למקומו את גלגל השיניים של הילוך ראשון \ רוורס (10), עם הצד השחוק לפנים. אחריו את מיסב הגלילים (15) ואז שני חצאי האבטחה (17), הילוך שני (11), שלישי (12), וצינור המרווח (18):

lay_shaft

עכשיו מגיע תור הציר הראשי (main shaft 25) מתחילים בטבעת המרווח (33), מלבישים את ההילוך השני (28) על מיסב ההחלקה מברונזה (32) ואחריו את ההילוך השלישי (30) ומאבטחים בטבעת האבטחה הקפיצית (29).

מסתבר כי צילום ההרכבה (במצלמה בעלת איכות גבוהה – לא בטלפון!) יוצר כלי מוצלח לאבטחת איכות, בשמשו כזכוכית מגדלת רבת עוצמה. אחרי נסיון ההרכבה הראשון והתבוננות בתצלום שלו התברר לי כי טבעת האבטחה הקפיצית לא “יושבת” טוב בחריץ המיועד לה. החלפת הטבעת בטבעת “סגורה” יותר פתרה את הבעיה.

main-avtacha

עכשיו ניתן להוסיף את הילוך ראשון (27) ואת הסינכרומש (35), והציר הראשי לפנינו:

 

main

אף כי הסינכרומש נראה סימטרי לחלוטין מבחוץ:

 

synchro1

תוכלו לסמוך על רובר – הוא לא כזה מבפנים, והרכבתו הפוך יכולה להסתיים בתוצאות קטסטרופליות כגון שבירת תיבת ההילוכים. צד אחד, הצד הפונה אל הילוך שלישי, הוא בעל חריצים פנימיים יותר קצרים:

short

הצד הנגדי, בעל החריצים הפנימיים הארוכים, פונה אל עבר ההילוך הישיר:

 

long

הצעד הבא הוא הרכבת המיסבים. המיסב האחורי של הציר המשני (15) הוא מיסב גלילים, וכרגיל במיסבים אלה, בעל קליפה וגלילים נפרדים. תקעתי למקומו באמצעות ציר משני ישן עליו הרכבתי מיסב גלילים ישן.

על המיסב האחורי של הציר הראשי (36) מופעלים כוחות גדולים וברובר לא סמכו על מסגרת התיבה, העשויה מאלומיניום, שתעמוד בהם, ולכן הכינו לו תושבת מיוחדת (39) בעלת פין מעצור (40) שמונעת “סיבוב על ריק”.

את המיסב כבשתי לתוך התושבת באמצעות מלחציים שמלתעותיהם רוככו במגבת ישנה, ואיבטחתי בטבעת האבטחה הקפיצית (41). הנסיון הראשון לא עלה יפה:

 

lotov

טבעת האבטחה כמעט סגורה מה שאומר כי היא לא חדרה למלוא החריץ בתוכו היא אמורה להמצא, ועל כן האבטחה שהיא מספקת היא אבטחה מפוקפקת. החלפתי את בית המיסב באחר מהמלאי ורכשתי טבעת אבטחה חדשה בא.ב. מיסבים, חולון. הפעם היתה האבטחה מושלמת:

right

ניתן להשוות את פתיחת הטבעת עם טבעת “חופשית” כדי להווכח עד כמה טובה הרכבת האבטחה:

right1

את התושבת עם המיסב יש לכבוש לתוך הדופן האחורית של התיבה מתוכה, או לדפוק למקומה בתיווך מדיום רך כלשהו, כגון עץ. יש לנקות היטב גם את התושבת וגם את תיבת ההילוכים, לוודא שאין בהם גרדים, ואם יש – להסירם באמצעות כלי מתאים, למשל שופין. כמו כן יש לשמן את משטחי המגע. מהעדר מכבש תיקני, אילתרתי מכבש מחולץ ופולי של דינמו:

impropuller

הרי התושבת במקומה, מאובטחת גם היא, ומצפה להמשך ההרכבה.

toshevet

NEXT

PREV