
תגיות
רובר 10: שפוץ מנוע ד’.
כפי שכבר סיפרתי, גם גל זיזים תקין היה חסר. גלי הזיזים שברשותי היו במצב נורא, ולכן שמחתי לגלות, יום אחד, אי-שם במדבריות ה-eBay – גל זיזים של רובר 10 למכירה. המוכר טען שהוא במצב מצויין. כשהפריט הגיע לידי השוותי אותו עם הטוב שבגלי הזיזים שלי:
העליון הוא הגל הישן והתחתון הוא הגל “החדש”. במבט שטחי וראשוני לא נראים הבדלים ביניהם – שניהם במצב גרוע. אבל במבט נוסף מתגלה הבדל חשוב:
בעוד שגלגל השיניים שבמרכז הגל הישן שחוק מאד – לא ניכרים סימני שחיקה בגל החדש. על גלגל השיניים להניע את משאבת השמן ואת המפלג והשחיקה בו תגרום לתזמון הצתה פגום וירידה בביצועי המנוע.
הבחירה נפלה אם כן על הגל החדש, אבל אי אפשר היה להתעלם מנקודות אחרות בהשוואה בין השניים:
כל הזיזים בגל החדש היו נגועים ב”נגיסות” חלודה – זה כלל גם את ארבעת משטחי המסבים האחראיים על תנועתו החלקה של הגל. מה עושים?
לקחתי את הגל ל’ניקי’ בתל-אביב, שיש לו ציוד מתאים וידע בחידוש גלי זיזים. ניקי ממלא את המשטחים אכולי החלודה באמצעות אלקטרודה מיוחדת שברשותו ממתכת קשה במיוחד, ואחר משחיז אותם למפרט המקורי, כך שהתוצאה היא גל זיזים “כמו חדש”.
כדי שניקי יוכל לעשות זאת, פיקססתי אליו את דיאגרמת הזימון של גל הזיזים:
על סמך נתונים אלה יצר ניקי מחדש את כל שמונת הזיזים ועשה אותם קשים חלקים ובוהקים:
בנוסף, תיקן ניקי את התבריג שבחלקו הקדמי של גל הזיזים, שנועד להידוק גלגל השיניים של התזמון.
אך בכך לא הסתיים שיפוץ גל הזיזים. גל זה מצויד בארבעה מסבי החלקה: אחד, ארוך וצר בכל קצה (A), ושניים, קצרים אבל רחבים במרכז (B):
משטחי ההחלקה חרוטים על הגל עצמו, ומסתובבים בתוך חמש קסוות יצוקות ממתכת לבנה.
שתיים נועדו למסב הקדמי. מסב זה שולט גם על מיקומו המדויק של גל הזיזים במנוע (זה חשוב בעיקר כדי להבטיח ששני גלגלי השיניים של הזימון ימצאו באותו מישור), וגם על מידת ה”משחק” שלו קדימה-אחורה (end float). אי לכך הקסווה עשויה משני חלקים, שלכל אחד מהם פרופיל T, ושגם הקדח הפנימי שלהם וגם המשטח החיצוני משמשים כמסבי החלקה. לכן גם יש לצקת אותם ממתכת לבנה. שני המסבים נעוצים זה מול זה בבית המיסב הקדמי:
התמונה מראה גם כי בית זה (העשוי מסגסוגת אלומיניום) היה שבור, עקב חוסר זהירות בפירוק. זו “מחלה” של בתים אלה, (ואולי של מפרקיהם, למשל?) כפי שמראה התמונה הבאה:
שני המיסבים המרכזיים נעוצים בתוך בלוק המנוע עצמו:
חץ צהוב מצביע על אחד מהם. המסבים הללו לא רק שהיו שחוקים ופגומים, אלא אף שונים בקטרם מאלו הדרושים לגל הזיזים המחודש. אי לכך היה צורך לצקת גם אותם ולחרוט אחר כך, במקום, למידה הדרושה.
המסב האחורי יצוק בתוך בית עגול מפליז. גם אותו היה צורך לצקת מחדש ולהתאים לקוטר גל הזיזים המחודש.
עכשיו הגיעה תורה של עוד פעולה נחוצה. לפני שנים רבות נתקע מוט ההפעלה של משאבת הדלק המכנית בתוך הבלוק המדובר. מסיבה זו אחרת “נמחץ” הקצה שלו ואי אפשר היה להוציאו ממקומו.
זה הרגע לנקוט באמצעים אכזריים, לא מידתיים, לחתוך את קצהו באמצעות דיסק, ולאלץ אותו לפנות את מקומו. השימוש במשאבת דלק מיכנית יבוטל במנוע הזה.
אגב, המוט הנ”ל נמצא בין צילינדר מס’ 1 וצילינדר מס’ 2. בתוך צילינדר מס’ 1 ניתן עדיין לראות את הבוכנה המקורית שלו. כך זה נראה מבחוץ: