אפריל 11

רובר 10: שיפוץ מנוע ח’.

ועתה הגיע תורה של רחצה הגונה. בבית מגורים או בחצר שלו קשה או אי-אפשר לבצע אותה כי היא כרוכה בהתזת נפט ו\או קיטור בלחץ גדול ובזרימה שוצפת. בסביבה תעשייתית כמו זו של “האומן” ניתן לעשות זאת, ואכן הם מצויידים בציוד ובמקום הדרושים. אבל נפט קשה מאד להשיג כיום, והנפט המשומש שהיה ברשותם היה שמנוני. התזתי קיטור לכל פינה שרק יכולתי ואחר ביליתי עת מרובה בניקוי מכני בעזרת מברשת ברזל פניאומטית ולחץ אויר.
הגיע הזמן להתחיל בהרכבה.

engine-1

The piston should not rotate around the pin (41), only in the small end bush  (36). This why the piston should be much warmer than the pin on assembly

 

בוכנות רובר מתוכננות כך שהן ינועו על פין הטלטל (41). הפין בא במגע עם הבוכנה בשתי נקודות בצדדיה, והוא לא אמור לנוע בנקודות אלה (הן לא אמורות לשמש כמסב). הדרך להבטיח זאת היא על ידי שמירה על חיכוך גדול בין הפין והבוכנה. מאליו מובן כי הפין לא מחליק לתוך מיקומו בבוכנה, וניסיון לנעוץ אותו לשם בכוח יסתיים בהורדת גרד כלשהו מהבוכנה והפחתה ניכרת בחיכוך! מסיבה זאת רובר ממליצים להשרות את הבוכנה במים רותחים, לתת לה להתפשט ואז להניח לפין (הקר) להחליק לתוכה. עאמר סולד כנראה ממים רותחים והוא העדיף לחמם את הבוכנות במבער גאז גדול. ואכן, כשהיתה הבוכנה חמה דיה החליק הפין לתוכה בקלות, דרך ה big end שבראש הטלטל (36). כל פין אובטח בשני circlips – אחד מכל צד (42).
ועכשיו הגיע הרגע הגדול ומורט העצבים – הכנסת הבוכנות לצילנדרים. ברובר זה הצעד הראשון בהרכבת המנוע. כל טלטל סומן גם במספרו (הספירה מתחלה מקדמת המנוע – צד משאבת המים) וגם בכוון הרכבתו, שצריך להתאים לכוון הרכבת הבוכנה.
מכיוון שהטלטל אינו יורד או עולה אנכית, אלא בזווית, יש הבדל בין הלחץ שהבוכנה מפעילה על דפנות הצילינדר בעליה או בירידה. הלחץ הזה מירבי בזמן פעימת העבודה. ומכיוון שמדובר בבוכנה בעלת חריץ נטוי – יש להקפיד על כוון הרכבתה. אי לכך מסומן צד אחד של הבוכנה במילה FRONT – שהוא הצד של משאבת המים.
עאמר פרש עיתון על שולחן העבודה, למניעת שריטות בפני המנוע שלוטשו זה עתה כל-כך יפה והפך את המנוע כך שפניו למטה וגחונו למעלה. טבעות הבוכנה כוונו כך שהרווחים לא יסתדרו בקו ישר. הבוכנה שומנה, נעטפה היטב במכווץ טבעות-בוכנה והונחה בדייקנות בפתחו התחתון של הצילינדר. הנשימה נעצרת: מכות קלות אחדות בפטיש פלסטיק על כיפת הטלטל התחתונה – והבוכנה מחליקה למקומה.

front

The pistons are installed into the bores from the bottom side of the engine. The stamping “front” should be close to the water pump

הכנסת ארבע הבוכנות למקומן הסתיימה בהצלחה ובכולן המילה FRONT נמצאת בצד הקדמי…
עכשיו מסירים את כיפות המסבים מארבעת הטלטלים, מניחים יפה את החלק העליון של כל אחד מהמסבים הראשיים במקומו, ומניחים בתוכם את גל-הארכובה, משומן. מניחים על כל מסב את הכיפה שלה וסוגרים – בורג טלטל ב 30 ליברות\פיט ובורג של מסב ראשי ב 50. כך זה נראה כשהברגים סגורים:

bottom

Bearing shels tightend

ומצידו העליון של המנוע:

top

top view with all pistons assembled

בדיקה בעזרת dial indicator מוודאת כי החופש האורכי (end play) של גל הארכובה קטן מ 5 מאיות מ”מ וההרכבה מתאימה למפרט רובר.

תורו של גל הזיזים מגיע. אחרי שמשטחי המסבים שעליו הושחזו, נוצקו מסבים חדשים, נערך עליהם line boring והם נחרטו למידה – ההכנסה פשוטה בתכלית, וההתאמה מושלמת. כך זה נראה מלפנים:

front1

Camshaft in place

וכך מהצד:

block

Side view

שימו לב שהבוכנות בולטות במקצת מעל המשטח העליון של המנוע – תוצאה של ההשחזות המרובות שהושחז. יהיה צורך להקפיד על אטם ראש מנוע במידה הנכונה כדי למנוע “התנגשות” הבוכנות בראש המנוע כשזה יורכב.
לכל אחד ממסבי גל הזיזים צמודה אבטחה המונעת ממנו לזוז ממקומו. למסב האחורי משמש לצורך כך בורג חלול שהוא גם המתאם למדיד לחץ השמן. לזוג המסבים המרכזיים משמש לצורך כך בורג מיוחד החודר לתוך קדח במיסב. על מבנה המסב הקדמי נספר בפרק הבא.
בכך הסתיימה פרשת המנוע בצפון הארץ, והוא הוחזר למרכז – להיבנות בו.

NEXT

PREV