ועדת חקירה לא תעזור!

לפני כארבע שנים עסקתי בשפוץ תיבתהילוכים של רובר 16,  אחת מאלו שנמצאו באוצר של שמואל

להפתעתי המוחלטת, ובזכות עינו החדה של קורא, התברר כי ה FreeWheel שהיה מורכב באותה תיבה היה מסוגל לפעול רק כשהמכונית נסעה לאחור – ולעולם לא כשהיא נסעה קדימה!

המסקנה מכך היתה כי החלק הזה מעולם לא היה בשמוש. ואכן, חלקי אותו מכלול היו חדשים כביום היווצרם ולא הראו שום סימני בלאי.

לא יכולתי להבין את פשר הדבר. מדובר בחלק מתוחכם שרק מפעל לייצור מיסבים מסוגל לייצר, ובשום אופן לא איזה חרט עייף על מחרטה ישנה בחדר–מדרגות בפלורנטין. אבל מדוע שמישהו ייצר אותו בכלל?

ברור היה כי המכלול הורכב במכונית בטעות – אבל היכן אירעה הטעות הזאת, ומדוע?

ומכיון שלא היו לי תשובות ואפילו לא השערות פניתי לעזרת הקוראים. תחילה בארץ, ואחר כך בחול. הפניתי את השאלה לקוראי אתר ה Rover Sport Register האנגלי, בו משתתפים כל מי ומי בעולם הרוברים הישנים, ביניהם מומחים בעלי ותק של חצי מאה בעניין ואף יותר. יותר מאלף כניסות היו לפוסט, במשך ארבע שנים – ואפילו לא תשובה אחת.

כל זה נמשך עד אתמול. אתמול הצטרף פט קרלין לפורום, וכבר בביקורו הראשון פתר את החידה.

וחיש קל התבררו הנתונים הבאים: גם בלנדרובר סדרה I, שיוצרה בין השנים 1948 – 1951 היה Free Wheel! ולא סתם אחד, אלא הפוך“, כלומר כזה שפעולתו מנוגדת לכוון השעון ולא מתאימה לכוון השעון כמו במכוניות הנוסעים של רובר.

במכוניות הנוסעים, 4X2, שכן ה FW בין תיבת ההילוכים והדיפרנציאל. ב LR, שהוא 4X4 שכן הFW בין הטרנספרוהדיפרנציאל הקדמי. הדיפרנציאל הקדמי זהה לדיפרנציאל האחורי, אך מורכב הפוך ב 180 מעלות (שניהם מביטיםלכוון תיבת ההילוכים הנמצאת במרכז המכונית). אי לכך כוון הסיבוב של גל ההנע צריך להיות הפוך גם הוא. ומכיון שגל ההנע הקדמי ניזון מה FW, גם כוון הפעולה של זה צריך להיות הפוך“.

מדוע צריך FW בין הטרנספר והדיפרנציאל הקדמי? מסתבר, כי בניגוד לדגמים מאוחרים יותר שבהם ניתן לשלב את ההנעה הקדמית רק כשמעונינים בכך, הרי ב LR מסדרה I כל ארבעת הגלגלים משולבים תמידית. בסבובים נעים הגלגלים הקדמיים מהר יותר מן האחוריים (רדיוס סבוב גדול יותר באותו פרק זמן) – ולכן יש צורך ב FW.

וכן, כהפך מסינדרום NIH (“לא הומצא כאן”) קיים גם סינדרום כן הומצא כאןולכן, אם ברובר יש FW, מדוע לא יהיה גם ב-LR?

הרי תמונת ה-FW בטרנספר של הLR של פט:

pat

ולעומתו ה FW ההפוך שנמצא בתיבה שהגיעה מהאוצר של שמואל

fw-insude-before

רואים?

ואמנם, עיון בקטלוגי החלקים של רובר P2 ושל LR מסדרה I מגלה זהות בכל המספרים הקטלוגיים של הFW בשני סוגי המכוניות, פרט לחלק שהם מכנים inner-member. ההבדלים נראים בתמונות הבאות:

three

שני השמאליים הם הרגיליםהמיועדים למכוניות הנוסעים, והימני מיועד ללנד רובר. גם התרשימים בקטלוגים מראים זאת:

handbook

של מכונית נוסעים

lrseries1-inner

של לנדרובר סדרה I.

עד כאן עובדות – ומכאן ספוקלציות. מי פישל? מוסך שמואל בתל אביב, או מפעל רובר בסוליהל, אנגליה?

מוסך שמואל טיפל הן במכוניות רובר והן בלנדרובר. הוא איכסן את חלפיהן יחד. החלקים זהים זה לזה חיצונית, כך שטעות בהחלט אפשרית. מאידך, הטיפול היחיד שהחלק הזה נצרך לו, אם בכלל, הוא ניקוי. אין צורך להחליפו בחדש. החלק שמצאנו לא היה מעולם בשימוש, והסיבה היחידה העולה על הדעת לכך שבעלי הרובר לא חזר בצווחות אל שמואל אחרי התיקוןהיא שמעולם לא השתמש ב FW. אבל אם כך, הוא גם לא התקלקל. אז האם כך יצא מן המפעל?

רובר ייצר מכוניות נוסעים עם FW – ללא שינוי – משנת 1934 ועד 1959, כך שתקופה מסויימת ייצר את שני הסוגים במקביל. שוליי תקופת הייצור של רובר 16 חפפו את תחילת הייצור של לנד רובר סימן I. כך שהטעות היתה יכולה ליפול גם שם. מאידך, פירוש הדבר שבדיקה סופית, אם היתה, כשלה לזהות את הפגם שנפל בייצור. ואולי כל זה קרה ביום שני.

חוששני ששום ועדת חקירה כבר לא תמצא את האשמים“, והם יוסיפו לנוח בשלום מנוחת עולמים.