אוגוסט 12

תגיות

הכרות עם Dynalite

היום המשכתי במהלך בו פתחתי בסוף מאי, והוא התאמת מערכת החשמל של הרובר האדום (26-453) לתנאי התחבורה של היום.

ישנם חובבי מכוניות ישנות השואפים שמכוניתם תהיה פריט מוזיאלי, זהה לזה שהוצג בחדרי־התצוגה בשנה בה הוצעה המכונית למכירה עי היצרן וסוכניו. מכוניות אלה נשמרות בדרך כלל כאתרוג בקופסתו ואפילו לתצוגות הן נישאות עי מוביל.

אני מעוניין במכונית ישנה אבל חיה, אולי כבר לא כזו שאפשר לקפוץ אליה באחת בבוקר ולנסוע מירושלים לבאר־שבע דרך חברון; נסתפק בנסיעה למכולת או לדואר, לטיולים בסביבה. כי כיום הדרישה העיקרית היא שהמכונית לא תתקע! “תקיעהכזו, בין אם בכבישים בין־עירוניים ובין אם בצמתים עירונים הומיים יכולה לעלות לך בחייך – וגם למכוניתך הקשישה לעלות בחייה, וכבר היו דברים מעולם.

אחת הסיבות לכך שהמכונית תתקעהיא התרוקנות המצבר עקב מאזן טעינה גרעוני.

Amperes

וואט \ watts

צרכן \ consumer

7.5

2 X 44

אורות ראשיים \ Head lights

3.5

4 X 10

Parking lights \ אורות חניה

1.2

3 X 5

לוח מכשירים \ Instruments panel

1.5

הצתה \ Ignition

1.5

ווסת זרם \ Control box

3.5

Trafficator

1.8

22

Reveres light

2.5

2X15

Stop lights

10

צופר \ Horn

3.0

מגבים \ windscreen wipers

3.75

2X44 50% duty cycle

Modern turn signal (Incadensent)

2.8

אור ערפל \ fog light

3.0

חימום \ Heater

3.0

Antic radio \ רדיו שפופרות

49.5

Total \ סכה

אמנם, שמוש סימולטני בכל האביזרים גם יחד הוא נדיר ביותר, אבל חישבו רגע על נהיגה ממושכת בליל גשם קר: אורות גבוהים+אורות חניה, מגבים, חימום = 21.2A (כולל כמובן הצתה, ווסת, לוח מכשירים) – זה כשלעצמו כבר מעבר ליכולת הדינמו שהיא בסביבות 18A. תוסיפו לכך רדיו ואור ערפל ואנחנו כבר עמוק בגירעון תקציבי. ואם אנו בעיר – עוצרים, מאותתים, צופרים חס וחלילה, נוסעים לאחור – אנחנו כבר באזור אסון. הדינמו לא מסוגל לספק את הביקוש. המצבר הולך ומתרוקן ואנו עתידים להיתקע.

אני יכול להעיד כי בימים הרחוקים בהם 26-069 היתה נוסעת פעם בחודש בלילות מבאר־שבע לדגניה וחזרה – הדבר קרה גם קרה: המצבר התרוקן והמכונית נתקעה.

אבל בימינו יש פתרון לבעיה זו, פתרון מופלא המאפשר לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה – במובן זה שמראה תא המנוע לא ישתנה, צמת החיווט תשאר (כמעט) כשהייתה, ובכל זאת מה שנראה כדינמו יפיק את הזרם הדרוש במצבי קיצון ולא נשאר על הקרח.

כוונתי כמובן למכשירים מסוג   Dynalite או Dynamator

ה־Dynamator זול בהרבה מה Dynalite, אך למרבה הצער נכון לעכשיו הוא אינו ניתן להשגה במידה C45. בלית ברירה רכשתי Dynalite עבור הרובר האדום, האחרון שנותר עם הדינמו המקורי שלו, ואז התברר כי בניגוד ל־Dynamator בו ניתן להשתמש בגלגלת (Pulley) המקורית, ויש לחרוט לו גלגלת יחודית. גם זה נעשה, והמכשיר הורכב במכונית.

zehooze

בדיקה ראשונית נעשתה תוך שימוש בצמת החיווט הקיימת, תוך השינויים האלמנטריים הדרושים שתוארו כאן, ונמצא כי המכשיר פועל כמצופה.

לבדיקה מעמיקה יותר הרכבתי זמנית את המעגל הבא:

circuit

ובו A2 הוא מד הזרם הקבוע של המכונית, המסוגל למדוד ערכי טעינה ופריקה, B הוא המצבר ו LOAD הם האביזרים החשמליים השונים של המכונית כגון אורות, מגבים, צופר וכו’.

A1 הוא מד זרם נוסף, זמני, שהתקנתי על מנת למדוד את תפוקת האלטרנטור (המעגל הכחול משמאל) תחת עומסים שונים. הטבלה הבאה מביאה את תוצאת המדידות כאשר המנוע מסתובב במהירות 2000 סלד (rpm) .

A2 Amperes

A1 Amperes

Load

15

16.5

Ignition

15

27.5

Ignition + lights

15

30.5

Ignition + lights + wipers

15

33.3

Ignition + lights + wipers + Fog

שימו לב כי עם הדינמו, מהפריט השני ומעלה, הייתה הטעינה בגירעון (כלומר פריקה) מכיוון שהדינמו לא מסוגל לספק מעל 20A. עם האלטרנטור, ובזכות ווסת המתח המעולה שלו הזרם הזה מסופק ללא בעיות, טעינת המצבר נמשכת, ויש אפשרות להפעיל ללא חשש מכשירים נוספים כגון אור מעצורים, איתות או רדיו.

לפעמים נשאלת השאלה האם קוטר המוליכים בצמה הסטנדרטית אינו קטן מדי כאשר מופקים הזרמים הגבוהים הללו מהאלטרנטור? אי לכך מדדתי את מפל המתח בין האלטנטור והמצבר כאשר תפוקת האלטרנטור היתה 40A. מפל המתח היה 0.08 V, ומכאן שההספק המתפתח בקטע מעגל זה הוא 3.2 וואט, שלא יכול לגרום נזק לכבל באורך 1.6 מטר. אף על פי כן, כדי לשמור שולי בטחון חיברתי אליו במקביל קטע מוליך בקוטר זהה. ההתנגדות ירדה בחצי ואיתה מפל המתח. ההספק הוא עתה 1.6 W, אבל מתחלק בין שני מוליכים כלומר 0.8 לכל מוליך – ערך בטוח לחלוטין.