
תגיות
עוז, תהילה, רובר.
“הוריד את משקפיו וקינחן וחזר ותלאן בעיניו ובדק את המלבוש לראות מה חסר. הכפתורים מחוברים, אף דברים שהם לנוי למלבוש מייפים את המלבוש. אבל המלבוש עצמו מחוסר משהו. זה משהו שאם הוא יש המלבוש מלבוש. ואם חסר אין המלבוש מלבוש“. (שי”ע)
*
ב-1984 יצר אבי נשר את סרטו ‘זעם ותהילה’ בו כיכבו חנה אזולאי היפה וג’וליאנו מר החתיך.
זהו סרט פעולה מסוג ‘הטובים נגד הרעים’. הטובים הם המחבלים (‘טרוריסטים’\‘לוחמי חופש’) והרעים הם צבא הכיבוש והשב“כ שלו.
כדי לדייק נאמר כי התאריך הוא מרץ 1942, המחבלים הם אנשי הלח“י (יצחק שמיר ושות’) והרעים הם הצבא הבריטי והבולשת של הכיבוש האנגלי.
הסרט שר שיר תהילה לאומץ ליבם, נכונותם להסתכן ולהקריב את עצמם של המחבלים\לוחמי–החופש ומוקיע את הבולשת המענה עד מוות אחד מאנשיהם הנופל לידיה, תולה אחר כש’תחי המדינה העברית’ על שפתיו ושולחת שלישי למאסר עולם. הסרט מסתיים בניצחון הטובים, הקמת המדינה והסתלקות הכובש. כמובן שעד אז מחבלים המחבלים בכל כוחם, יורים למוות בשוטרים וחיילים, מניחים מטעני חבלה, מפוצצים ומשדרים שידורי שטנה, רווי דם ומוות (למותר לציין כי המחבלים ברובם צעירים ויפים בעוד הקלגסים דוחים ומגעילים)
*
הויקיפדיה טוענת כי הסרט, שזכה לתמיכת הקרן לסרטי איכות, נוצר בתקציב גדול יחסית, ונערך בו מאמץ גדול לשמור על אותנטיות: בגדי התקופה, אביזרי התקופה וכו’ – כולל יבוא מדי צבא אותנטיים מבריטניה.
לרוע מזלי נחנתי בעין נוספת, לא רלוונטית כנראה, שראתה את הכוכבת השלישית של הסרט, המופיעה לכל ארכו ורק במזל (ביש?) לא מתפוצצת בעצמה. כן, מכונית רובר 16, מדגם 1947 או 1946. זוהי מכוניתם של הרעים ובעזרתה ועל גבה השחוח הם מבצעים את מעלליהם הנתעבים.
רגע: עלילת הסרט מתרחשת במרץ 1942 – איך התגלגלה אליו המכונית משנים אלה?
*
איך יודעים שאלו שנות המודל?
קודם כל, למכונית שבסרט – c1732 – הגה שמאלי.
רובר ייצרה מכוניות עם הגה שמאלי החל ב-1946. ב-1942 לא הייתה קיימת רובר עם הגה שמאלי.
ועוד: בשנות מלחמת העולם שררה בארץ, כמו בבריטניה, חובת ההאפלה. זה חייב הרכבת מתקני ההאפלה על הפנסים הראשיים וצביעת שולי המכונית בפסים לבנים. כך נראה רובר “נכון” בשנת 1942
וכך נראה מתקן האפלה “אמיתי“
בסרט חיפפו. צבעו משהו על הפנסים בסצנה אחת, ושכחו לצבוע באחרות.
פסים לבנים? לא אצלנו.
עוד בעניין פנסים: מתישהו בשנות הששים גזרו על כל המכוניות בארץ לעבור לתאורה אסימטרית. זה חייב התקנת מתאם לפנסים. המתאם הלז מותקן במכונית ששיחקה בסרט, והאור שהיא מפיקה הוא אסימטרי.
גם המראה בה מצויידת המכונית היא מייצור מאוחר, לא תקופתי.
וקיימים עוד פרטים אנכרוניסטיים, לא אלאה אתכם בהם.
אגב, מופיעות בסרט, לכאורה, שתי מכוניות רובר 16: השניה היא מונית שמספרה m356. אני חושד שאת התפקיד שיחקה אותה מכונית – וזאת בגלל שני פנסי הערפל הקיימים בשתיהן. זהו שינוי שנכפה על המכונית: כשיצאה מהמפעל הייתה מצוידת בפנס ערפל יחיד וצופר. ראו תמונה למעלה.
*
אז איזה מהמכוניות שהיו פעילות בארץ באותה שנה “שיחקה” בסרט?
שתי מועמדות:
18-962 של איתן ורטהיימר (לשעבר של איצ’ה ממבוש);
31-859 של משה גרשוני (לימים של יעקב מוסלר).
שתיהן סובלות מאותה שגיאה בפנסי הערפל. אבל כל אחת מהן נבדלת מזו המצולמת בסרט בפרטים אחדים (מראות, אורות חניה, פרטי פגוש קדמי ועוד).
יש הצעות?