
תגיות
26-453 חוזרת מן המתים: פרק חמישים – הדלתות (ספירת מלאי).
לקראת הרכבת הדלתות מחדש החלטתי לערוך ספירת מלאי.
הסיבה לכך היתה העדר ידע ממקור ראשון לתצורתן האותנטית. כל פרטי רובר מסדרה P2 שפירקתי עד היום עברו או בלאי חסר תקנה באביזרי הדלתות והחלונות, או תיקון-אילתור בו השתמשו מכל הבא ליד. מאידך, כל הקטלוגים, הסקירות ויתר הספרות שאספתי על מכוניות אלה אינם מתיחסים בצורה מספיק ברורה, ואף לא במונחים אחידים, לחלקי הדלתות ואביזריהן. בוודאי שאין בנמצא הוראות הרכבה מפורטות כפי שנמצאות למשל באתרים המוקדשים למכוניות יותר נפוצות כגון MG או יגואר משנות החמישים ואילך.
הדרך בה נקטתי היתה סקירה מיגעת של קטלוג החלקים של הרובר והצלבתו עם היצע החלפים במקורות הבודדים המוקדשים לרובר P2, חיפוש חלקים זהים באתרים אחרים לפי מילות מפתח, והתיעצות עם אנשי מקצוע ותיקים.
נתחיל בחלונות. כל חלון נתון בתוך מסילת מתכת בעל פרופיל מיוחד, הנועד להתאים לצורת הגלגלים שעל מנגנון העלאת החלונות.
כך נראתה מסילה אופיינית אחרי הסרתה מהחלון:
המסילות נוקו משאריות הגומי היבש והדבק הישן שנותרו בהם ונמסרו ל”תרשיש” לניקוי בחומצה וגלוון. וכך הם נראו לאחר חזרתן:
שתי המסילות התחתונות היו במצב התפוררות (בצד שאליו נכנסת הזכוכית). שלוש האמצעיות הן במצב טוב מאוד, והעליונה (מסומנת ב X) היא רכש טרי ממייק קולדרי.
מסילה זהה ניתן להשיג גם אצל scott old auto rubber שבמלבורן, אוסטרליה:
(מסומנת ב vintage&english ומוכנה לשימוש) סקוט גם יכול לספק את הגומי המתאים, החוצץ בין המסילה והחלון. מייק סיפק גומי זה בצורה קצת שונה, מאולתרת כלשהו:
הגומיה תקופל סביב תחתית החלון ותיתחב איתו יחד למסילה. רמי מ”רם גלס” המליץ לוותר על הגומי הזה ולהסתפק בסיליקון שחור להדבקה – אך לדעתי השימוש בגומי מספק דרגת חופש נוספת למיקום הנכון של החלון במסילה – ההרכבה תהיה קשה (מאד) בכל מקרה.
המסילה נעה, כאמור, על שני גלגלים הצמודים למנגנון העלאת והורדת החלון. אלה שופצו ונוקו כבר ומוכנים להרכבה:
כך נראית מסילה מורכבת על המנגנון:
וכך היא נראית מאידך גיסא:
הקושי המיוחד בשיפוץ מסילות רקובות מודגם בתמונה הבאה, הממחישה את המיתאר שיש ליצור:
קשה ליצרה ללא מבלט מיוחד, ואין טעם ליצרו כל זמן שניתן להשיג מסילה במצב טוב מהמדף אי-שם.
החלונות עולים ויורדים גם הם במסילות יעודיות. המסילות המקוריות שופצו כזכור על ידי טינו והן יהיו מוכנות להרכבה לכשיחודש הלבד המדפן אותן. הכמות הדרושה (אך בצבע הלא נכון – לבן) ניתנת לרכישה ב”גומי תל-אביב” בכ 150 ש”ח.
אבל, מייק קולדרי שלח, ביזמתו, מסילות אלטרנטיביות, חדשות ומרופדות במשהו דמוי קטיפה שחורה, עם שולי פלב”ם. הרי הן סביב המסילות הישנות (כל קטע יספיק לשתי דלתות):
התקריב הבא מראה את מבנה המסילה החדשה:
מיקום פס הפלב”ם שהגיע עם המסילות החדשות עדיין אינו מחוור לי די צרכו. כנראה מקומו בין המסילה והדופן הקדמית של הדלת. הרי תקריב של קטע ממנו:
ומגבו:
יחד עם פס זה הגיעו 20 קליפסים שנועדו להדקו אל הדלת – צריך עדיין למצוא איך:
מצידה השני של המסילה, צמוד למסעד העשוי מעץ אגוז ממורק, אמור להיות מחובר אטם המכונה בשם weather strip. הזמנתי אותו אף כי לא ברור לי לחלוטין איך הוא נראה (כי שרידיו ב 26-453 היו במצב התפוררות מתקדם). גם הוא התקבל, בין כמה וכמה רצועות גומי ולבד אחרות. לפי האורך שהוזמן (10 רגל) זה זה:
לאטימת הדלת יש להשתמש בגומיה העוטפת אותו סביב ומודבקת לקירותיו החיצוניים. גם היא הגיעה:
גומיות מיוחדות נועדו למנוע קירקושים ושקשוקים של הדלתות בעת הנסיעה (או ברמזור). הן מוצמדות לקירות אליהן נסגרת הדלת. בסך הכל נחוצות שמונה כאלה. גם הן כבר כאן:
דלתות הרובר הן מזן “דלתות ההתאבדות” הידוע לשמצה, שצירן פונה לאחור. דלתות אלה חייבות הגנה מפני פתיחת יתר, ובלעדיה יהיו התוצאות מרות מאוד. הגנה זו ניתנת על ידי לוחית ברזל שטוחה המעוגנת מצד אחד לקורת המרכב, חודרת אל הדלת ומוגנת מצידה השני על ידי כרית גומי עבה. כמובן שכש-26-453 פורקה היו הברזלים הללו חלודים עקומים ואפילו שסועים, והגומיות הפכו לעץ יבש ומתפורר. כל זה הוא עכשיו נחלת העבר:
גם את הגומיות הנ”ל ניתן להשיג אצל סקוט:
למניעת רעידות החלון ישנה בדופן כל דלת כרית גומי קטנה, שקוטר צווארה 7 מ”מ. גם כאלו יש לסקוט:
הדלת נסגרת על ידי לשונית הנלחצת אל משטח בעל שתי מדרגות הצמוד לקיר המרכב. זה, אגב, מה שמפיק את ה”קליק” האנגלי הידוע. המדרגה הפנימית היא הסגירה הרגילה והחיצונית היא לאבטחה, כך שגם אם הדלת לא נסגרה לגמרי היא בכל זאת תהיה סגורה. המשטחים הללו נוקו תוקנו וצופו מחדש והם מוכנים להרכבה:
גם מנגנוני הפתיחה-סגירה-נעילה של הדלתות כבר משופצים ומוכנים להרכבה:
שני הארוכים לדלתות האחוריות והקצרים לקדמיות (שימו לב לכך שבכל צמד יש ימין ויש שמאל). שלושת המנגנונים של הנוסעים מאפשרים נעילה פנימית על ידי הזזה נוספת של הידית בכוון מנוגד לכיוון הפתיחה; מנגנון הנעילה של הנהג מאובטח מפני זה, ואפשרית רק נעילה חיצונית – אחרת יתכן להשאיר את המכונית נעולה מבפנים בכל ארבעת דלתותיה וללא אפשרות פתיחה מבחוץ – וכבר היו דברים מעולם. באחד המנגנונים מתקלף ציפוי הכרום. אחרי התייעצות עם טינו החלטתי לא לגעת בו. המנגנון תקין ופירוקו והרכבתו לאחר מכן לשם ציפוי בכרום היא עבודה רבה שיכולה להסתיים בכישלון. זה אלמנט הנסתר לחלוטין מן העין ומשום כך – עדיף לא לגעת בו.
לכל מנגנון שתי ידיות. פנימיות:
הנראות כאן עם כל האביזרים הנלווים הדרושים להרכבתם (עד לרמת הפין שהוא בעצם קצה של מסמר), וגם חיצוניות:
הכוללות בנוסף לנ”ל גם את הגומיות המפרידות ביניהן ובין הדופן החיצונית של הדלת, לבל יפגע הצבע.
גם למנגנוני הרמת החלונות יש ידיות:
וגם הן מוכנות להרכבה. ברשותי גם מכשיר מיוחד המאפשר הרכבה קלה שלהן ללא צורך באקרובטיקת מברגים.
לדלתות הקדמיות היה לרובר מנגנון הרמת חלונות אלטרנטיבי, הנקרא “הרמה מהירה”, שאיפשר הרמה או הורדה של החלון בחצי סיבוב. גם הוא, והידיות הארוכות שלו, מוכן לזינוק. כשיגיע הרגע, אחליט באיזה משניהם להשתמש.
ולסיום, הדלתות נעות על צירים, שניים-שניים לכל דלת. כל ציר מורכב מבורג מיוחד, קונוס-כדור, קפיץ ודיסקת אבטחה. וגם הם מוכנים להסתער למקומם, ברגע שיהיה זה מוכן.
next: http://wp.me/pXLKy-yV