
תגיות
26-453 חוזרת מן המתים: פרק מאה ואחד, הכפילים (ג).
עיון זהיר בנתונים מהפרק הקודם יביאו אותנו לתסריט, הראליסטי יותר, הבא: יום חורף, אירוע כלשהו המחייב נסיעה מחוץ לעיר (מפגש של מועדון החמש, למשל). דולקים האורות הגדולים, אורות החניה, אורות לוח המכשירים. מערכת ההצתה (כולל משאבת הדלק החשמלית) פועלת כמובן, ולא מן הנמנע שגם המגבים. יתר האורות, כגון האיתות והעצירה פועלים לזמנים קצרים בלבד ונתעלם מהם כרגע. בתנאים הללו יהיה מאזן הזרם בתצורה הנוכחית כדלקמן:
אורות ראשיים (44 וואט X2) – יצרכו 7.5 אמפר
אורות חניה (10 וואט X4) – יצרכו 3.5 אמפר
לוח מכשירים (5 וואט X3) – יצרכו 1.2 אמפר
הצתה – כ 1.5 אמפר
וסת–זרם כ 1.5 אמפר
סה“כ כ 15.2 אמפר
אם אמנם נפעיל את המגבים יתווספו עוד 3 אמפר לתצרוכת ונגיע סה“כ לתצרוכת של 18.2 אמפר. לכאורה זה עדיין בתחום היכולת של הדינמו, אך נתונים אלה נכונים לסל“ד מרבי ואינם ראליים לנהיגה שלנו ביום הגשם… גם הבלאי בדינמו מגיע כך לשיא. ועדיין, האורות הראשיים יהיו חלשים – בקושי עוברים טסט…
הבה אם כן נבחן תסריט אחר:
האורות הראשיים מוחלפים לנורות קוורץ הלוגן בהספק נקוב של 55/60 וואט. זה ישלש כמעט את עוצמת האור (!). אורות החניה ואורות לוח המכשירים יוחלפו בלדים, מה שיצמצם את התצרוכת הכוללת שלהם לפחות מעשירית אמפר – תצרוכת זניחה, ואת וסת הזרם נחליף מאלקטרומכני לאלקטרוני הזהה לו בצורתו החיצונית. עכשיו יהיה מאזן הזרם:
אורות ראשיים (60 וואט X 2) – יצרכו 10 אמפר
אורות חניה (10 וואט X4) – יצרכו 0.1 אמפר
לוח מכשירים (5 וואט X3) – יצרכו 0.05 אמפר
הצתה – כ 1.5 אמפר
סה“כ כ 11.2 אמפר
גם אם נצטרך להפעיל את המגבים עדיין נהיה בגבולות יכולתו הראלית של הדינמו. כך יהיו לרובר אורות חזקים, כמו של מכונית מודרנית, מצבר הטעון תמיד כדי התנעה, ודינמו עם תוחלת חיים סבירה – וכמובן, ישמר המראה האותנטי.
בית המנורה של הרובר הוא מטיפוס HB12 (נורת לוקס מס’ 410) וקשה כיום להשיג לו מנורות מתאימות, על אחת כמה וכמה מנורות קוורץ–הלוגן מתאימות:
אף על פי כן ניתן להשיגן באתר הזה בו ניתן גם להשיג במחיר סביר לדים מתאימים (אבל אין קושי בהשגתם גם במקומות אחרים). לדים ל 6 וולט (הכרחי, לדעתי, במכוניות בהן מערכת חשמל של 6 וולט) ניתן להשיג כאן:
http://www.dynamoregulatorconversions.com/led-bulbs.php
הלד מחליף את נורת הלהט אחד לאחד ולא נחוצה שום עבודת התאמה:
וכך נראה הלד שנועד לתאורת לוח המכשירים :
ישנם לדים “אוניברסליים” לכל מטרה וישנם יחודיים כגון כפולים (אור חניה ואיתות גם יחד) או אדומים\ עינבר (לאיתות ובלימה):
ישנם גם לדים שחלק מהדיודות שבהן מופנות לצד – אלו נועדו לתאורת חניה\מספר אחורי גם יחד.
מאחר וצריכת הזרם של הלד כל כך נמוכה, התעורר בי חשש שמא יהיה צורך בהחלפת “האוטומט” של האיתות. הזן הישן שמחירו כ 8 ש“ח מתוכנן לעומס של שתי נורות 21W במקביל (כ 3.5 אמפר) והזרם הזעיר של הלדים לא יגרום לו לפעול. בסכום גדול פי עשר ניתן לרכוש “אוטומט” יעודי ללדים – אך איתו עלולה להתעורר בעיה עם הטרפיקטור של הרובר, אביזר הכרחי כשמדובר על אותנטיות. המכשיר הנ“ל יוצר גל מרובע של מתח 12V בתדירות של 0.5 הרץ, מה שיגרום לזרוע הטרפיקטור לעלות ולרדת כמשוגעת. מה עושים? החלטתי לבדוק את המעגל הבא, עם האוטומט הישן והטובההתנגדות של סליל האלקטרו–מגנט היא 6 אוהם ותצרוכת הזרם היא 2A, קצת פחות מהנדרש – אבל הרבה יותר מכלום. כאן נכנסות לפעולה שתי תכונות לא לינאריות.
זרם ההפעלה של טרפיקטור הרבה יותר גבוה מזרם ההחזקה: אחרי שמטיל הברזל “נבלע” בלוע האלקטרומגנט נחוץ פחות משליש אמפר כדי להחזיקו שם. לשם כך נועד הנגד בערך 22 אוהם במקביל למגעי האוטומט. כשהם נפתחים ממשיך לזרום זרם של כשליש אמפר דרך סליל הטרפיקטור. המתח שעל הסליל הוא אז
12X6/(22+6)=2.6
וולט. מתח זה נמוך מדי מכדי לגרום הן ללד והן לנורת הלהט להאיר
כל השאלה לכן היתה האם יואיל האוטומט לפעול בזרם של 2 אמפר בלבד? את התוצאה ניתן לראות בסרט הקלאסי והמדהים הבא:
אבל אם נחזור ונהיה רציניים לרגע – הרי מדובר בעצם במעגל שהוא שיא הפשטות, שאינו דורש שום שינוי בחיווט, ויגרום לביצועים משופרים וחיסכון בזרם.
ישראל שלום,
תודה על “הבית ספר” והשיעור בחשמל אספנות…
בהחלט יש גם על מה ליישם את החומר הנלמד.
מאוד מעניין אותי נושא התוספות (Accesories).
האם הוצעו כאלו ע”י היצרן לרוכשי הרובר ובמיוחד, האם באותה תקופה הוצע רדיו לרכב כאחת התוספות. ככלל, מאיזו שנה הוצע הרדיו כתוספת? האם אתה שוקל תוספת כזו כעת?
לא זכור לי שהתייחסת לנושא בפרקים הקודמים…
בברכה,
אילן
עד כמה שאני זוכר רדיו לא הוצע כתוספת מקורית על ידי יצרן כלשהו עד תחילת שנות התשעים, לפחות. בשנת 1990 קניתי דייהטסו אפלואז חדשה וכמעט הדבר הראשון היה הפנייתה למיתקן של היבואן בו הותקן בה רדיו לפי בחירתי, ממבחר של יצרנים חיצוניים. אני זוכר עיסקי התקנת רדיו משגשגים ברחבי הארץ במשך שנים ארוכות – רוב המכוניות בהן הותקן הרדיו היו חדשות.
כמובן שרובר לא הציעו רדיו כתוספת. את רשימת התוספות פירטתי באחד הפרקים הקודמים: http://wp.me/pXLKy-a7 אבל בעלי רובר P2 רבים כן התקינו רדיו ברכבם. גם ב 26-069 וגם ב 26-453 היו אנטנות, וב 26-069 גם היה מותקן רדיו שנים רבות, עד שהגעתי למסקנה כי המכונית רועשת מדי מכדי להאזין בה בנחת לרדיו (זכור שאין מזגן, וכמעט תמיד החלונות, כולל הקדמי, פתוחים).
אבל הבלוג עסק גם עסק בהתקנת רדיו במכוניות, “חדשות” וישנות גם יחד:
חפש את “שירת העפרוני” ו “מעשה בפורד קטן וכלבה קטנה עוד יותר”. גם ב”ברזלים מעופפים שעושים בום” וב”האוטו שלנו ירוק” תמצא פרקי רדיו ואם לא רדיו אז מכשירי קשר.
האם הפנס הישן מתאים לשימוש עם נורות הלוגן מבחינה של פליטת חום/קרינה?
(הרכבים חדישים נתקלתי בדרישה לנורות שאינן פולטות קרינת UV..)
UV יפלט אם הזכוכית הקדמית (העדשה) שקופה בתדרים הללו. זכוכית רגילה, מסוג בורסיליקט אינה מעבירה UV – לשם כך נחוץ קוורץ. גם הציפוי של מחזיר האור (הרפלקטור) משפיע על ספקטרום הפליטה. ציפויים מתכתיים מיושנים לא יחזירו UV.
תודה רבה על התשובה!
ומבחינת יכולת פיזור החום של הפנס?
אם עוברים מ 45 וואט ל 55W לא יגרם נזק. מכיון שהמנורה יותר יעילה לא יהיה כמעט שינוי בטמפרטורה. עם נורות של 100W הייתי מגלה יותר זהירות, אבל ברוב המקרים עליית הטמפרטורה תהיה נסבלת. אבל – לא בדקתי בעצמי ובוודאי שלא על מגוון גדול של פנסים.
תודה רבה על התשובות המחכימות ויישר כח! 🙂
ידוע שנורת הלוגן חסכונית יותר בחשמל מאשר נורת ליבון רגילה
נורת הלוגן חסכונית יותר בחשמל מאשר נורת ליבון רגילה
זו לא קביעה מדויקת. מנורת הלוגן יותר יעילה – כלומר עבור אותם וואטים חשמל היא תפיק יותר אור מאשר נורת ליבון, ובהתאמה גם פחות חום. אבל כמות החשמל שהיא תצרוך תהיה בדיוק הערך הנקוב שלה. כלומר, ב 12V נורת 45W מכול צבע ומין תצרוך 3.75 אמפר, נורת 55W תצרוך כ 4.6 אמפר וכו’. אילו ערך הנורות היה נקוב בלומנים והיה מדובר על שתי מנורות בעלות כמות שווה שלהם האמירה שלך היתה נכונה. כפי שהיא – היא לא.
ישראל תודה על השעור בחשמל ובוודאי על העצה לעבור ללדים, לדים ללוח מכשירים ולאורות חניה מקדימה – מאד מקובל. לדים לאורות האחוריים לא הסתדר לי וזאת בגלל הפלסטיק של הפנסים האחוריים שאינם מעבירים טוב את האור של הלד.
ידוע שנורת הלוגן חסכונית יותר בחשמל מאשר נורת ליבון רגילה
אם לדייק, היא מפיקה יותר אור (לומנים) לואט.