
תגיות
רובר 10 – שפוץ מנוע י”ט: הקרבורטור (3).
נעבור עכשיו לשיפוץ הקרבורטור עצמו, סולקס דגם 30FAI, שהיה בשימוש ברובר 10, 12 ובעוד מכוניות אנגליות מהתקופה. לשולחן השיפוץ מגיע הקרבורטור בדרך כלל כגוש זוהמה מוצק:
הקישו על התמונות כדי לראותן ברזולוציה מלאה
ולכן השלב הראשון בשיפוץ הוא פירוק הקרבורטור לגורמים וניקויים היסודי. אחדים מהנחירים היו תפוסים בצורה כזאת שניתן היה לשלפם רק על ידי קידוח – וזה נעשה בידיו הנאמנות של טינו. לאחר מכן הושרה הכל באמבט אולטרסוני מלא בתמיסת ניקוי
ו”התבשל” בו שעות אחדות. הניקוי הושלם על ידי הברשה במברשת ברונזה חשמלית, ברזלית, וגירוד במכשיר חד במקומות שהגישה אליהם קשה במיוחד. תשומת לב מיוחדת הוקדשה לקדחים השונים בגוף הקרבורטור שנוקו בזהירות במשחולת מתאימה.
הנה אוסף חלקים אחרי הניקוי:
הוא כולל גם דיסקיות פיבר שנרכשו בנפרד ואטמי נייר שיוצרו עבורי על ידי אנשי “פרפקט סתמים” החביבים.
ועוד אחד:
גוף הקרבורטור עשוי מ”מזק” – סגסוגת אלומיניום המתאימה מאד ליציקות מסובכות, אבל חלשה ורכה למדי. טיפול בחלקי “מזק” ביד קשה, יד מכונאים קשוחים, גורם לעיוותם ואף לשבירתם. אי לכך מסרתי את חלקי היציקה לטינו שיישר את המשטחים השונים. הרי גוף הקרבורטור, והמכסה שלו:
החלק העליון הוא המכסה. F הוא כניסת הדלק ותושבת שסתום המחט. גובה השסתום נקבע על ידי מספר דיסקיות הפיבר שנמצאות בינו לבין המכסה. E, תאמינו או לא, היא אחת מכניסות האויר לקרבורטור העזר (המתנע) ונחזור לדון בה בהמשך. כך היא נראית מבחוץ ( החץ השחור מצביע עליה):
C ו D מעבירים את הלחץ האטמוספרי לבית המצוף, דרך B. אם פני הדלק בבית המצוף גבוהים מדי, ישפך העודף החוצה דרך B. לרוע המזל (או התכנון) יציאת עודפים זו נמצאת בדיוק מעל היציאה למפלט (“אגזוז”) – שהיא הנקודה החמה ביותר במכונית. סכנה! (במכוניות רובר P2 בעלות שישה צילנדרים מורכבת פחית חציצה בין הקרבורטור והמפלט, המונעת נזילת דלק ישירות מהקרבורטור למפלט. ברובר 10 ו 12 אין פחית כזאת). מעבר לחץ אטמוספרי נוסף נמצא בין G ל H, דרך החלל שמעליהם, במכסה. גם זו אחת מכניסות האוויר למתנע, ומשמשת לקיזוז נחיר הדלק שלו. שימו לב ששני מעברי האטמוספירה הללו פתוחים ישירות לאויר העולם, ללא שום מסנן המגן עליהם מפני אבק, אירוסולים וכו’. אכן, תכנון המתאים לאפרים הירוקים של אנגליה הכפרית בשנות השלושים – וממש לא לבאר-שבע וסביבותיה…
בציור הבא מפורטים כל חלקי הקרבורטור, שמותיהם וסימוני סולקס שלהם.
כשעורכים שיפוץ כדאי להחליף את כל הנחירים, האטמים וברז המחט. אלה הם חלקים הדורשים דיוק רב במידות וסובלים משחיקה ובלאי, ואינם ניתנים לתיקון באמצעים ביתיים. בזמנו צברתי לי מלאי קטן של חלקים אלה, ניתן היה אז להשיגם ללא קושי. אבל מכיוון שחברת סולקס נסגרה כבר לפני למעלה מעשרים שנה הולכים ומסתתמים מקורות האספקה ונעשה קשה יותר ויותר לחדש את המלאי. הרי בכל זאת מספר אתרים בהם עדיין ניתן להשיג חלפים לקרבורטורי סולקס. ראשית כל ב-e-Bay – מילת המפתח היא andyvanchimney. אתרים עצמאיים הם http://www.auctiva.com/stores/viewstore2.aspx?id=210470&page=home
והאתר האוסטרלי החביב והיעיל: http://classiccarbs.com.au/index.php?route=product/category&path=482
משלושתם, ובהשתתפות “פרפקט סתמים” הצלחתי להשיג את כל הדרוש – מחריר האוויר הזעיר u ועד המצוף.
הרי פרישת הקרבורטור, כפי שנלקחה מאתר שוחרי “זינגר רודסטר”:
היא סייעה לי בהרכבה.
עכשיו, כשאנחנו כבר מכירים את חלקי הקרבורטור, כינויהם וסימניהם אפשר גם להבין את הטבלה הבאה שמספקת רובר, שגם בה נעזרתי בהרכבה:
מכיוון שברשותי גם מנועי רובר 12 וגם מנועי רובר 10 הכנתי קרבורטורים עבור שניהם.
זאת גם ההזדמנות להגיד כמה מילים על המתנע (קרבורטור העזר). גם לו יש, כמובן, נחיר דלק ונחיר אוויר משלו, ומצערת מיוחדת, המופעלת באמצעות כבל המתנע. הציור הבא מתאר את מבנה המצערת:
היא לא שולטת על התערובת אלא על כמות הדלק. הדלק מגיע מבית המצוף, עובר דרך הנחיר ומגיע אל הדיסקה התלת-מצבית. כשכבל המתנע משוך עד הסוף, עובר הדלק דרך החריר הגדול. זו התנעה מקר מאד. כשהכבל נדחף פנימה עד ל”קליק” (נוצר על ידי הכדורית הלחוצה על ידי קפיץ) נכנס לפעולה החריר הקטן וזו התנעה מקר. כשהכבל נדחף חזרה עד הסוף לא מגיע דלק ליחידת המתנע והיא יוצאת מכלל פעולה. התערובת שהיחידה מייצרת עוקפת את המצערת הראשית ומגיעה לסעפת היניקה מתחתיה.
גוף הקרבורטור כולל שלשה חלקים (פרט למתנע):
וכך הוא נראה בסיום ההרכבה:
בפעם הבאה נשלים פרטים אחדים, כולל כיוונון פרטני של הקרבורטור ובדיקתו.
NEXT