
תגיות
שיפוץ תיבת הילוכים ברובר P2 – י”ג.
סוף-סוף הגיע האמבט האולטרסוני וניתן לגשת לניקוי יסודי של חלקי תיבת-ההילוכים: זהו השלב האחרון לפני ההרכבה.
הצורך בניקוי אולטרסוני של חלקי תיבת ההילוכים הוא אחת המסקנות משיפוץ תיבת ההילוכים של 26-453. במהלך אותו שיפוץ לא נוקתה\הוחלפה הגזה הנמצאת בפיניון. תפקיד גזה זו הוא לקצוב את כמות השמן המגיעה למיסב הלחץ של המצמד. בדיעבד היה מעבר השמן בפיניון סתום לחלוטין – ושמן לא עבר דרכו. התוצאות היו הרסניות וחייבו החלפת המיסב (בעבודה רבה וקשה) וגירוזו – בניגוד לסדר הרובר הטוב.
אז איך מנקים גזה בת 70 הקבורה במעמקי צינור דקיק המלא וממולא בפיח, משקעי שמן שרוף ושחק מתכת?
הניקוי האולטרסוני נראה כבעל הסיכוי הרב ביותר להצליח במשימה הזאת. אם יכשל – נאלץ לקדוח מחדש את החריר בפניון, להוציא את הגזה הישנה, להשיג גזה חדשה שתחליף אותה, ולקבעה במקומה.
כיצד פועל הניקוי האולטרסוני?
נדמה לעצמנו לרגע גלים בברכת מים. יש בהם בברור אזורים של לחץ גבוה ולחץ נמוך. גלי המים המוכרים לנו בטבע הם בעלי תדירות נמוכה מאד: תנודה אחת בכל כמה שניות או פחות. בגלים האולטרסונים התדירות היא עשרות אלפי תנודה בשניה והעוצמה גבוהה. באיזורי הלחץ הנמוך, דווקא בהם, יכול הלחץ לרדת לערכים אפסיים – ערכים בהם מים רותחים – וליצור מיליוני בועות מיקרוסקופיות של קיטור. באמבט ניקוי אולטרסוני עוצמת הגלים כל-כך גבוהה עד כדי כך שהבועות מגיעות לפיצוץ ולשחרור כמויות גדולות של אנרגיה. התופעה נקראת באנגלית cavitation ובעברית היבקעות. ההתפוצצויות משמשות כמיליוני מברשות ניקוי מיקרוסקופיות החודרות לכל פינה ומהוות דרך יעילה ביותר לניקוי פני שטח.
שיטת הניקוי האולטרסוני נפוצה מאד, וברשת אפשר למצוא אלפי מכשירים ונוזלים מומלצים. אבל רבים מהם אינם מתאימים לשימוש ביתי בהיותם רעילים ו\או מצחינים. בנוסף, יש להזהר ולא להשתמש בנוזלים היכולים להתלקח או להתפוצץ כגון בנזין, טינר, אצטון וכדומה. הנוזלים לשימוש ביתי חייבים להיות מבוססי מים.
ראשית, ניסיתי מי ברז רגילים. כמויות שלא ישוערו של פיח וגריז ירדו מהחלקים, אך עדיין נשארה צמודה אליהם שכבת משקעים שהיה צורך להסירה באמצעים מכניים. המועמד הבא שניסיתי היה מי-ברז בתוספת דטרגנט – סבון כלים (“אמה”). התוצאה היתה שיפור ניכר, אך עדיין לא הייתי מרוצה. חיפוש נוסף ברשת הבהיר לי שקיימות לא מעט חברות וספקים בארץ המוכרים נוזלים הנראים מתאימים. פניתי לקרובה ביותר למקום מגורי ורכשתי 20 ליטר מהנוזל הבא:
הנה תוצאות מייצגות – מספר חלקים של תיבת ההילוכים, אחרי השריה של שעות אחדות באמבט האולטרסוני.
הילוך ראשון, לפני:
ואחרי:
הלכלוך ירד לחלוטין, וחשף כתמי חלודה אחדים – זניחים במקרה זה. אגב, מיד עם סיום הניקוי יש להוציא את החלקים מהאמבט, לשטוף אותם היטב במים, ליבש בלחץ אוויר ולשמן קלות, כדי שלא יחלידו.
הרי הציר המשני (layshaft) וחלקיו לפני:
ואחרי:
לפני:
ואחרי:
הילוך אחורי והציר שלו לפני:
ואחרי:
סינכרומש לפני:
סינכרומש אחרי:
גם כאן נחשפת חלודה שטחית על אחדות מהשיניים, אך מאחר ופעולת שיניים אלו היא סטטית לא יפריע או יסכן הדבר את פעולת תיבת ההילוכים.
אך מבחינתי החלק החשוב ביותר הוא הפיניון. הרי הוא לפני:
והרי הוא אחרי:
אחרי הניקוי פתח היציאה למיסב הלחץ ריק משמן:
מניחים את הפיניון בניצב, וממלאים את הקדח שלו בשמן תיבת הילוכים. לפי הספר עליו להגיר טיפה אחת של שמן פעם בעשר דקות. הגזה סופגת את השמן לאיטה, אבל כעבור כמחצית השעה כבר נראה שמן בפתח:
ואחרי עוד כעשר דקות היא נוזלת החוצה לאיטה:
כל חלקי תיבת ההילוכים מנוקים עכשיו ומוכנים להרכבה:
וזו תתחיל בימים הקרובים.
לישראל,
אני רוצה ליצור איתך קשר במייל אבל אני לא מצליח למצוא אותו, אם תוכל לשלוח לי מייל אודה לך, נמרוד