
תגיות
שפורים בשעון הזמן – י’.
הגיע הזמן לסגור את נושא שעון הזמן ברובר. אחרי שנמצא פתרון (פשוט וזול!) להפעלתו היציבה והמדוייקת נותר רק לארוז את הפתרון הזה באופן מניח את הדעת ולהניח לו לחיות את חייו.
כזכור (ראו הפרק הקודם) הפתרון מורכב משני מעגלים מוכנים וזמינים בנקל: מעגל טיימר אנלוגי המייצר פולסים בתדר 2.5 הרץ (בערך) ומעגל שעון קוורץ סטנדרטי המייצר פולסים בתדר 0.5 הרץ (בדיוק). בעזרת דרגת הגברה טרנזיסטורית יחידה מתאמים בין שני המעגלים ומסנכרנים את המעגל האנלוגי לשעון הקוורץ כך שמתקבל תדר 2.5 הרץ בדיוק. כתוצאה מכך הופך דיוק השעון האלקטרו-מכני\אנלוגי הישן לדיוק של שעון קוורץ, וזאת ללא שום שינוי במבנהו או במראהו.
כידוע, שעוני קוורץ מופעלים מסוללה במתח 1.5 וולט והטיפול בה עלול לגרום לאי נוחיות מסוימת. לכן העדפתי למצוא דרך להפעיל מעגל זה ללא סוללה, אלא ישירות מאספקת המתח של המכונית (12 V). הבה ננסה ראשית להעריך את תצרוכת הזרם של מעגל השעון. המעגל מורכב מ I.C מטיפוס CMOS שתצרוכתו מוערכת במיקרו-אמפרים.
להלן נתונים אחדים של מעגל אפייני (H1344 מתוצרת סווץ’):
-
Units
Max.
Typ.
Min.
Test
Symbol
Parameter
V
microA
+1.8
2.0
0.7
+1.1
operating
without motor, ALIN open
VDD
IDD
Supply voltage
Supply current
דהיינו, ללא מנוע צעדים (וזו הדרך בה אנו מפעילים) תצרוכת הזרם היא לכל היותר שני מיקרואמפר (הערך הנקוב הוא 0.7 מיקרואמפר). (עם המנוע, אגב, עולה הזרם לכ-50 מיקרואמפר. פירוש הדבר שעם סוללה AA שקיבולה כ 1 אמפר\שעה יפעל שעון קוורץ כ-20000 שעות, שהן כשלוש שנים.)
מתוך שמרנות בחרתי במנחית מתח קלאסי מטיפוס עוקב אמיטר. סכמת המעגל המוגמר נראית בציור הבא:

The quarz circuit board requires 1.5 volt supply.
ניתן, ללא קושי רב, להסליק את שני המעגלים בבית השעון הקיים. אף על פי כן העדפתי, מתוך עצלות ומתוך שאיפה לא לפגוע במקוריות לסגור אותם בתוך קופסת פלסטיק חיצונית קטנה. ככה זה נראה:

The two little boards are put together in a plastic box

Ready to go into the car. Estimated time error: few minutes per year
הרצתי את השעון במשך כשלושה שבועות והוא לא סטה בכל התקופה הזו מ”זמן ישראל” הרשמי אפילו בדקה.
השעון מוכן עכשיו להרכבה במכונית.
סוף.
יפה 🙂
אני רואה שלא ויתרת גם על אופציית השעון המעורר …