clutch woes – 1

ב-28 לאוקטובר, 2011 כתבתי בפרק השישי של 26-453 חוזרת מן המתים: “כעבור ימים אחדים התקשר מוניר ואמר שאיתר מצמד מתאים, של טנדר פג’ארו, ושהוא מוכן להתחיל במלאכה. אישרתי.”

וסיכמתי את אותו הפרק כך: הבדיקה הראתה כי המצמד מצמיד ומפריד בצורה מושלמת ומוכן לפעולה – וצפויים לו חיים ארוכים, הלוואי על כולנו…

עברו כמעט שנתיים עד שיכולתי לבחון את הציפייה הזו הלכה למעשה ומה שהתברר לי היה מאכזב ביותר, אם להתבטא במתינות ובאופן קורקטי.

המצמד אמנם מפריד ומצמיד, אבל עושה זו תוך צרצורים אובדניים, כשהוא דורש לחיצת אימים של רגל פיל על הדוושה, ותוך שהמכונית מקפצת כאילו היא נהוגה בידי תלמיד\ת נהיגה – בשיעור הראשון שלו\ה.

אחרי שחלפו השלבים הידועים של הלם, הכחשה, זעם ודיכאון הגיע שלב ההשלמה ואתו פרק המחקר: מה קרה, ומה אפשר לעשות כדי לתקן?

נתחיל בפרשת הצרצורים, לפחות בחלקה.

הפעלת המצמד ברובר נעשית באמצעות מיסב לחץ מיוחדlay-out.הוא נדחף מצידו האחד על ידי מזלג ההפעלה,gearbox-case

ודוחף מצידו השני את זרועות ההפעלה (“האצבעות“) של המצמד.mesav3הרי המכלול בביתהפעמון”:lahaz1

lahazלחיצה על דוושת המצמד (קלאץ’) גורמת להזזת המיסב כלפי המנועmesavשם הוא לוחץ על שלוש אצבעותהמצמד בבת אחת, וגורם לכן להרחקת דיסק הלחץ (30) מגלגל התנופה (23), ואי לכך לשחרור דיסקת הלחץ (43) והפרדת המנוע מתיבת ההילוכים.lay

כדי שכל הפעולה הכבירה הזו תתבצע לה בשופי, בלי חריקות ובלי צירצורים, חייב המיסב להיות משומן כהלכה.

במשך שנים רבותרבות, כל פעם שהגיע תורו של המצמד הזה להיבנות מחדש, הייתי מפרק את מיסב הלחץ בזהירות ומגרז את תוכו ביסודיות בגריז לטמפרטורה גבוהה.murkav

הריהו מפורק לחלקיו העיקרייםprisa

(שתי מערכות הכדוריות וטבעות הנעילה אינן נראות בתמונה)

והרי הקסווה המרכזית שלו במבט מהצד:lev

שימו לב לשני החורים הקדוחים בה – אחד לכל מסילת כדוריות.

מיסב הלחץ מטייל” ימינה ושמאלה על הפיניון של תיבת ההילוכים. הרי מבט קרוב על הפיניון:pinion

הקדח במרכז הפיניון נמצא גם במרכז הקטע בו נע המיסב. הפיניון חלול, והחלל שבמרכזו מוביל אל הקדח הזה.

piniona

לא קשה להסיק כי מטרת הקדחים הללו, החביבים כלכך על מתכנני הרובר, היא להעביר שמן מתיבת ההילוכים אל המיסב, ולשמן כך גם את הכדוריות שבתוכו.

שנים רבות כלכך התעלמתי מהקדחים הללו ומתפקידם. לפני הרכבת המצמד פשוט גירזתי את המיסב והמצמד חיבר והפריד חרש וללא תלונה.

והנה הגיע השיפוץ של 26-453 שנועד להיות יסודי ורציני ככל האפשר – ואתו מהדורה חדשה של ספר המוסך שהוציא  ה RSR – מועדון חובבי הרובר האנגלי. רפרפתי על פרק המצמד – הרי אני מכיר אותו כלכך טוב לכאורה – והרי הרכבתי אותו בהצלחה פעמים כה רבות. ומה אני מוצא בו, בספר החדש, להפתעתי? אזהרה חמורה שלא לגרז את המיסב. הגריז, כך נאמר שם, ימצא את דרכו לדיסקת המצמד ויגרום לה להחליק. יש להרכיב את המיסב יבש והוא כבר ישומן במשך הזמן מהשמן שיעבור אליו דרך הקדחים שנזכרו למעלה.

לא קראתי את ההמשך. העניין נראה ברור לחלוטין, אם כי, אודה, קצת מוזר. אבל האם חסרים דברים מוזרים ברובר?

ובכן, הרכבתי את המיסב יבש. אחרי-כן עמדה המכונית ללא שימוש למעלה משנה, עד כדי כך התארכו עבודות הפחחות, הצביעה, הריפוד, החשמל. וכשהתחלתי את השימוש בה – התחיל מנגנון ההפרדה של המצמד לצרצר בכל עוז, משמיע קולות גריסה וטחינה שלכדוריות פלדה? של משהו אחר?

לתומי חשבתי שאחרי קילומטרים אחדים ירווה המיסב שמן שיגיע אליו דרך הקדחים – אבל זה לא קרה.

אחרי שעיכלתי את הבשורה המרה הגיע הזמן להתחיל לתכנן את השלב הבא – פירוק תיבת ההילוכים מתוך המכונית ותיקון מנגנון המצמד המצרצר. החלטתי כי ראשית לכל אשב ואקרא פעם נוספת את פרק המצמד בספר המוסך.

ומה מצאתי שם?

כתוב שם כי הקדח העובר דרך ציר הפיניון ממולא בגזה” – מעין ספוג צפוף – המחוזקת במקומה על ידי תותב ארד. ניתן להבחין בתותב הזה בתמונה שלמעלה. הגזה הזאת נוטה להיסתם כשמצטבר בה לכלוך, וחזקה עליה שנסתמה היטב אחרי כשבעים שנות שרות – בפרט כשהיא נמצאת בפיניון שעבר ציפוי בכרום קשה כדי להחזירו לממדיו הנומינליים, תהליך הכרוך באפיה בתנור על מנת לשחרר מימן שנטפל לפלדה בזמן תהליך הציפוי

ספר המוסך גם מפרט את הבדיקה שיש לערוך לפיניון לפני ההרכבה על מנת לוודא שמעבר השמן תקין. old-tov6יש להציבו על ראשו ולמלא את הקדח בשמן גיר, ועל השמן לטפטף ממנו בקצב של טיפה אחת כל עשר דקות.

מיהרתי לערוך את הבדיקה באחד הפיניונים הרזרביים שבידי (והמככב כאן בתמונות) והתוצאה אימתה את הגרועות בחששותי: הקדח סתום לחלוטין, אין יוצא ואין בא, בפרט לא שמן. אבל כל זאת היא רק ההקדמה.

NEXT: תלאות 2