
תגיות
יד ראשונה מרופא (ט”ז)
בפרק הקודם עסקנו בתיבת ההילוכים ובספידומטר. הפעם נמשיך (או נמשוך) בזנבו של זה, כלומר ב Freewheel וליתר דיוק בכבל ההפעלה שלו. מה זה Freewheel, אתם שואלים? בשתי מילים: זהו רצ’ט, או מצמד חד כווני, המחבר בין תיבת ההילוכים והגלגלים. בדומה ל“טורפדו” באופניים, הוא מאפשר למכונית לגלוש ללא עזרת המנוע בכל פעם שרגל הנהג מוסרת מדוושת ההאצה. במילים יותר טכניות: כל פעם שמהירות הסיבוב של הגלגלים גדולה ממהירות הסיבוב של המנוע. המטרה היא חיסכון בדלק וביטול הצורך להשתמש במצמד (קלאץ’) כל זמן שהמכונית בתנועה. החסרון העיקרי של ה Freewheel הוא העדר בלימת מנוע במורדות תלולים. אי לכך ניתן לבטל את ה-Freewheel ע“י סבוב גלגל הנמצא על לוח המכשירים של המכונית. הפרק הנוכחי מוקדש לשיפוץ מנגנון הבקרה של ה-Freewheel, ואגב כך לתיאורו המפורט.
הציור הבא הוא פרישה של ה-Freewheel.

The freewheel layout
כל זמן שגלגל השיניים 43 לא נמצא בתוך הצילינדר המשונן 5 יתנהג המכלול כ-Freewheel ועיון קל בתרשים מבהיר מדוע: הרצ’ט הוא כל החלקים שביניהם – 21, 20, 11 ו־16. כאשר מכניסים את 43 לצילינדר 5 והם משתלבים זה בזה מתבטל ה-Freewheel. תפקיד מנגנון הבקרה הוא להכניס ולהציא את 43 מ5 לפי הצורך. המזלג 41 הוא המבצע פעולה זו: כשהוא זז לצד שמאל (בתרשים) 43 בחוץ והמצב נקרא FREE, וכשהוא זז לימין יש נעילה והמצב נקרא FIX. במנוחה נמצא המזלג בימין – כלומר ברירת המחדל היא FIX. יותר מזה: 40, הציר עליו נע 41 הוא חלול ובתוכו קפיץ המאלץ את 41 להיות במצב FIX. כדי לעבור למצב FREE יש להפעיל כוח ולמשוך את 41 ימינה. את זאת מבצע כבל פלדה רב גידים, מהסוג שנמצא בשימוש נרחב באופנועים ובאופניים. אבל הניגוד לנ“ל, הכבל הזה אינו נמשך באמצעות ידית אלא באמצעות גלגל, ומנגנון ההופך תנועה סיבובית ללינארית.
הכבל שהוצא מן הטורר היה חלוד ובשלבי התפוררות מוקדמים. אי לכך נגשתי לאחים סמי בחולון, יצרני כבלים כאלו, והם יצרו כבל חדש, משופר, העשוי מגידי פלב“ם גמישים.

Broken freewheel cable
התמונה הבאה מציגה את הגלגל עצמו

The freewheel selector
וכך הוא נראה מן הצד:

Side view
בתוך החור הנראה בתמונה נמצא תותב שבתוכו קפיץ והברגה מסוג 4BA.
את הכבל משחילים אל מרכז הגלגל:

The cable is inserted in the center of the selector
הפריטים הבאים הם מרכיבי המנגנון ההופך תנועה סיבובית ללינארית:

These components turn rotational movement into linear movement
שימו לב במיוחד לבורג, בעל הראש הגבוה והעגול. הוא החלק שיאלץ הגלגל להתקדם במסלול המפותל ולמשוך את הכבל. הפריטים מורכבים סביב ציר הגלגל בצורה הבאה:

layout
הבורג מוברג מתוך המסלול לתותב שנזכר למעלה. המעטפת הבוהקת מצויידת בחור מעבר לבורג, ובבליטה המאפשרת נעילת המכלול במצב FIX.
הצעד הבא הוא השחלת הכבל דרך שרוולי ההובלה שלו. כאלו יש שניים: קצר וארוך. את הקצר משחילים ראשון, ואחריו משחילים את המותחן:

Cable length adjuster
ולבסוף משחילים את הכבל בשרוול הארוך. כשהכבל מותקן ברכב, המותחן נמצא מאחורי לוח המכשירים וניתן לכוון את אורך הכבל בלי לפרק את ריצפת הרכב או לשכב תחתיו. הרי הכבל המוכן:

Ready
ולבסוף, בדיקה:
השחלתי את קצה הכבל למקומו בזנב תיבת ההילוכים, והרכבתי עליו את חרוז הנעילה. שילבתי הילוך רביעי. נסיון סיבוב של יציאת התיבה (אוגן (פלאנג’) גל ההינע) במצב FIX נתקל בהתנגדות עזה, לשני הכוונים. קצה הכבל נראה אז כך:

Test
במצב FREE נראה קצה הכבל כך:

‘Free’ position
בכוון השעון התנועה חופשית וקלה, ונגדו – התנגדות עזה. יש רצ’ט. סך הכל תזוזת גלגל השיניים 21 היא קצת יותר מ 8 מ“מ – שזה עוביו.
אפשר לסמן V על עוד שלב בשיפוץ הטורר.